Börja med att aktivera torrjästen. Blanda med varm mjölk, strösocker och vetemjöl till en pasta, plasta in och låt stå i rumstemperatur, på en varm plats, i 5-10 min. Eller tills den börjar skumma
Kardemummabrioche med vaniljkräm. Du hör hur det låter. Ljuvligt goda. Jag ville baka kardemummabrioche för jag älskar kardemumma och brioche. Du vet en deg på mjölk, ägg och massa smör, vad finns det att inte älska liksom. Och fyller du bullarna med vaniljkräm och några jordgubbsskivor då har du en fantastisk bulle. Den enda nackdelen med briocher är att dem inte håller sig färska i många dagar utan ska ätas samma dag eller dagen efter. Men vem skulle spara några bullar när dem är försvinnande goda?
1.
Börja med att aktivera torrjästen. Blanda med varm mjölk, strösocker och vetemjöl till en pasta, plasta in och låt stå i rumstemperatur, på en varm plats, i 5-10 min. Eller tills den börjar skumma
2.
I köksassistent blanda den mindre mängden vetemjöl med resten av ingredienserna förutom smöret.
3.
Kör maskinen på medelhastighet i minst 10-15 minuter
4.
Med maskinen igång tillsätt smöret , en bit i taget. Kör maskinen ytterligare 15 minuter. Degen ska vara mjuk men inte klibbig. Tillsätt ev mer vetemjöl och kör ett par minuter till
5.
Olja in lätt en bunke och lägg i degen. Plasta in och lått vila i rumstemperatur i 1,5 timmar
6.
Ställ degen i kylskåpet för 1 timme innan du ska baka ut till bullar. Kall deg går det lättare att hantera
7.
På lät oljad bakbord, dela degen i 10 – 12 bitar. Forma varje bit till en boll och platta till ordentligt. Ställ glest på ugnsplåt fodrad med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 45- 60 minuter
8.
Sätt under tiden ugnen på 175 grader, över- och undervärme
9.
Gör vaniljkrämen enligt anvisningen på påsen, använd både mjölk och grädde för krämigare konsistens . Tryck lätt i mitten på varje degplatta och klicka i kräm. Lägg några jordgubbsskivor över vaniljkrämen
10.
Pensla kanterna på bullarna med lite mjölk och strö över pärlsocker
11.
Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 15- 20 minuter eller tills kanterna är gyllene bruna
1.
Har du tid låt degen jäsa direkt i kylskåp över natten eller minst 6-8 timmar, hoppa över punkt 5 och 6 då.
2 msk torrjäst (blanda med 2 msk varmt mjölk, 1 msk strösocker och 1 msk vetemjöl, låt stå och bubbla i 5-10 min)
7.5 – 8.5 dl vetemjöl
1.75 dl mjölk, varmt
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 tsk färskt mortlade kardemummakärnor
2 ägg
100 g mjukat smör
en påse vaniljkräm, Dr Oetker
2.5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
färska jordgubbar skivade
mjölk att pensla bullarna med
pärlsocker till garnering