back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KARDEMUMMA­BULLAR MED CHOKLAD

  • 20-24

Saftiga kardemummabullar med choklad. Kalljästa, långtidsjästa och fyllda med smör och choklad. Godare bullar får du leta efter.

Hur

Gör så här

1.

I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg

2.

Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr

3.

Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar

4.

Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan

5.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt

6.

Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred 2/3 delar över degplattan

7.

Gör ett treslag och kavla plattan jämnt. Bred resterande fyllning över halva degplattan och vik dubbelt. Kavla lätt

8.

Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare

9.

Vrid ändarna under och forma som siffran 8

10.

Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme

11.

Grädda i mitten av ugnen för ca 15 minuter eller tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta och känns färdiga

12.

Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens

13.

Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen

14.

Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

Tips!

1.

Ska du frysa in bullarna gör det direkt efter att du har format dem, alltså ogräddade. Ta fram och grädda i förvärmt ugn för ca 20 minuter. På det sättet har du alltid färska bullar på nolltid.

Ingredienser

Deg

1.5 tsk torrjäst

1.5 dl strösocker

150 g normal saltat smör, kallt

5 dl mjölk

0.5 tsk kardemumma malen

2 tsk vaniljsocker

9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Fyllning

200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

4 msk vetemjöl

2 msk osötad kakao

Topping

1.5 dl strösocker

1 dl vatten