back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KARDEMUMMABRIOCHER MED VANILJKRÄM OCH JORDGUBBAR

En fantastisk bulle med kardemumma, vaniljkräm och jordgubbar. Perfekt för att bjuda familjen eller grannarna.

    Hur

    1.

    Börja med att aktivera torrjästen. Blanda med varm mjölk, strösocker och vetemjöl till en pasta, plasta in och låt stå i rumstemperatur, på en varm plats, i 5-10 min. Eller tills den börjar skumma.

    2.

    I köksassistent blanda den mindre mängden vetemjöl med resten av ingredienserna förutom smöret.

    3.

    Kör maskinen på medelhastighet i minst 10-15 minuter.

    4.

    Med maskinen igång tillsätt smöret , en bit i taget. Kör maskinen ytterligare 15 minuter. Degen ska vara mjuk men inte klibbig. Tillsätt ev mer vetemjöl och kör ett par minuter till.

    5.

    Olja in lätt en bunke och lägg i degen. Plasta in och lått vila i rumstemperatur i 1,5 timmar.

    6.

    Ställ degen i kylskåpet för 1 timme innan du ska baka ut till bullar. Kall deg går det lättare att hantera.

    7.

    På lät oljad bakbord, dela degen i 10 - 12 bitar. Forma varje bit till en boll och platta till ordentligt. Ställ glest på ugnsplåt fodrad med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 45- 60 minuter.

    8.

    Sätt under tiden ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

    9.

    Gör vaniljkrämen enligt anvisningen på påsen, använd både mjölk och grädde för krämigare konsistens . Tryck lätt i mitten på varje degplatta och klicka i kräm. Lägg några jordgubbsskivor över vaniljkrämen.

    10.

    Pensla kanterna på bullarna med lite mjölk och strö över pärlsocker.

    11.

    Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 15- 20 minuter eller tills kanterna är gyllene bruna.

    Ingredienser

    2 msk torrjäst

    7 1/2 - 8 1/2 dl vetemjöl

    1 3/4 dl mjölk

    1 tsk salt

    2 tsk vaniljsocker

    1 dl strösocker

    1 tsk kardemummakärnor

    2 ägg

    100 g smör

    en påse vaniljkräm

    2 1/2 dl mjölk

    2 dl vispgrädde

    färska jordgubbar

    mjölk mjölk

    till garnering pärlsocker