back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KARDEMUMMABULLAR MED CHOKLAD

Kalljästa, långtidsjästa och fyllda med smör och choklad. Godare bullar får du leta efter.

    Hur

    1.

    I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.

    2.

    Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.

    3.

    Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.

    4.

    Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

    5.

    Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.

    6.

    Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred 2/3 delar över degplattan. Gör ett treslag och kavla plattan jämnt. Bred resterande fyllning över halva degplattan och vik dubbelt. Kavla lät.

    7.

    Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare. Vrid ändarna under och forma som siffran 8. Se HÄR hur jag formar.

    8.

    Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.

    9.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 15 minuter eller tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta och känns färdiga.

    10.

    Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.

    11.

    Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen.

    12.

    Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

    Ingredienser

    1 1/2 tsk torrjäst

    1 1/2 dl strösocker

    150 g normal saltat smör

    5 dl mjölk

    1/2 tsk kardemumma malen

    2 tsk vaniljsocker

    9 dl + 6-7 dl vetemjöl

    200 g normalsaltat smör

    1 dl strösocker

    2 tsk vaniljsocker

    4 msk vetemjöl

    2 msk osötad kakao

    1 1/2 dl strösocker

    1 dl vatten