back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KARDEMUMMAKRANS MED MANDELMASSA OCH RABARBER

En saftig kardemummakrans fylld med mandelmassa och rabarber, perfekt balans mellan surt och sött.

    Hur

    1.

    Om du använder torrjäst blanda den med 2 msk varmt mjölk, 1 tsk strösocker och 2 tsk mjöl och låt den stå varmt täckt med plast film minst 5 minuter eller tills det bubblar och skummar (det kallas för att aktivera jästen). Använder du färsk jäst börja direkt med steg 2.

    2.

    Lös jästen i mjölken blandat med det smälta smöret.

    3.

    Tillsätt socker, salt och kardemumma och blanda ihop till en jämn deg.

    4.

    Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30-45 minuter.

    5.

    Förbered under tiden fyllningen genom att blanda ihop i en kastrull rabarberbitar, socker och smör och mjuka upp på spisen under konstant omrörning tills smör och socker har smält och rabarberna är så mjuka att dem går att mosa.

    6.

    Ta bort från spisen och mosa rabarberbitarna och blanda med övriga ingredienser till en slät pasta.

    7.

    Kavla ut degen till en avlång platta, bred på fyllningen och vik ihop degen i tre delar.

    8.

    Skär sedan degen i tre delar på längden och fläta ihop till en fläta som du formar till en krans. Lägg den i en smord sockerkaksform.

    9.

    Sätt ugnen på 200º C.

    10.

    Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

    11.

    Sänk värmen till 175º C och grädda brödet i nedersta delen av ugnen för ca 25-30 minuter.

    12.

    Koka upp en kardemummasockerlag med vatten, socker och kardemumma. Pensla på kransen efter gräddning, och strö ev på mandelspån eller pärlsocker.

    Ingredienser

    rabarber

    smör

    mjölk

    torrjäst eller färsk jäst

    salt

    socker

    kardemumma

    vetemjöl Ramlösa kvarn Rustique vete

    smör

    muscavadosocker eller strösocker

    mandelmassa

    äkta vaniljpulver

    vatten

    mandelspån eller pärlsocker