back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KARDEMUMMALÄNGD MED PISTAGE OCH GRÄDDE

En saftig och god kardemummalängd fylld med pistagekräm och vispgrädde. Ett recept som passar perfekt till fikat eller som en festlig dessert.

    Hur

    1.

    Blanda mjölk med jäst och strösocker. Vispa lätt tills jästen har lösts upp.

    2.

    Häll alla ingredienser i matberedare, börja med bara 12 dl vetemjöl.

    3.

    Kör tills degen släpper från bunken och samlas runt kroken.

    4.

    Tillsätt mer vetemjöl under tiden. Kör maskinen i ca 10 minuter.

    5.

    Olja in lätt din bunke och lägg i degen. Låt den stå och vila under en kökshandduk i rumstemperatur i ca 1- 1,5 h.

    6.

    Ta upp degen på bakbordet och dela i 2. Dela sen varje del i 3 lika delar som du rullar till ca 30 cm. Fläta rullarna och lägg på en plåt fodrad med bakplåtspapper.

    7.

    Upprepa samma procedur med den andra degbiten. Låt stå och jäsa i ca 1 h under en kökshandduk.

    8.

    Sätt under tiden ugnen på 175 grader, både över och undervärme. Pensla ev längderna med äggula och strö över pistagenötter.

    9.

    Grädda dem i mitten av ugnen för ca 30-40 minuter eller tills längderna är klara och har fått fin färg.

    10.

    Låt dem kallna på galler under en kökshandduk. Dela längderna på tvären. Lägg ovandelen (locket) åt sidan. Gröp ur inkråm från underdelen och smula sönder i en liten skål.

    11.

    Tillsätt pistagekrämen och ev lite vispgrädde (ovispad) för att få krämen till rätt konsistens.

    12.

    Vispa 4 dl vispgrädde till medelhårda toppar.

    13.

    Fyll längderna med pistagekräm. Spritsa eller toppa med vispgrädde.

    14.

    Skär locket till varje längd i antal bitar du vill dela i och lägg försiktigt över grädden.

    15.

    Förvaras svalt till servering. Sikta florsocker över vid servering.

    Ingredienser

    4 dl mjölk

    2 tsk torrjäst

    1 1/2 dl strösocker

    1 tsk kardemumma

    1 ägg

    12-16 dl vetemjöl

    100 g smör

    1 dl pistagenötter

    1 burk pistagekräm

    1 + 4 dl vispgrädde

    florsocker