back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Kärleks­mums­kaka

  • 45 min
  • 12 personer

Saftig. Chokladig. Mumsig.

Hur

How to

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla en hålat rund form, ca 20-22 cm i diameter, och ställ åt sidan. 

2.

Häll filmjölken och ev kaffet över det varma smöret och låt det svalna. 

3.

I en skål sikta vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Ställ åt sidan. 

4.

Vispa ägg och Brun Farin pösigt. Tillsätt mjölblandningen samt vätska och blanda med en slickepott till en jämn smet. 

5.

Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. 

6.

Ta ut kakan ur ugnen och låt den stå en liten stund. 

7.

Stjälp upp kakan på ett serveringsfat eller en större tallrik. 

8.

Blanda ihop ingredienserna till glasyren i en skål. Börja alltid med mindre mängd florsocker. Eventuellt häll i lite mer kaffe så den blir lagom konsistens som går att bre på. 

9.

Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär i bitar och serverar.

Ingredienser

Smet

125 g normal saltat smör, smält 

1 dl filmjölk 

ev 2-3 msk bryggd kaffe 

3 dl vetemjöl 

1.5 dl kakao 

1.5 tsk bakpulver 

2 tsk vaniljsocker 

3 ägg 

3 dl Brun Farin (Farinsocker)

Glasyr

75 g smör, smält 

2 msk kakao 

2 tsk vaniljsocker 

2 – 3.5 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha det och konsistensen på glasyren) 

2 msk starkt bryggd kaffe 

riven kokos att garnera med