back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KARLSBADERBULLAR MED SAFFRAN

En underbar recept på saffransbullar fyllda med vaniljkräm. Perfekt för juletider!

  Hur

  1.

  Blanda alla ingredienserna till fördeg, täck över med kökshandduk eller lock och ställ bunken i kylskåpet för minst 6 - 8 timmar. Fördegen klarar sig i kylskåpet upp mot 48 timmar. Min fick vila i kylskåpet över natten.

  2.

  Blanda alla ingredienserna till degen i assistent eller en stor bunke. Börja med 600 g mjöl. Blanda till en slät men elastisk deg.

  3.

  Ställ degen på en sval plats att vila i 30 - 60 minuter om inte flera timmar. Jag ställde min i kylskåpet för en timme.

  4.

  Rör alla ingredienser till fyllningen till en slät pasta.

  5.

  Kavla ut degen till en rektangel ca 80 X 40 cm. Bred på fyllningen och vik sen från båda änden av degen mot mitten, omlott. På det sättet får du tre lager på varandra. Kavla ut degen till en rektangel ca 50 X 30 cm och skär i ca 2 cm breda remsor. Snurra remsorna till en bulle och lägg på plåt på bakplåtspapper.

  6.

  Ställ plåten i den avstängda ugnen med lampan på och låt bullarna vila i minst en timme om inte längre. Mina bullar fick vila i ugnen exakt en timme för jag hade bråttom. Var så sugen på bullar med alla dofter av vanilj, saffran och smör...

  7.

  Ta ut plåten och sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Du kan pensla bullarna med uppvispad ägg och strör över pärlsocker innan gräddningen. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 10 minuter eller tills dem har fått en fin ljusbrun yta. Ställ dem på galler för att svalna.

  8.

  Jag penslade bullarna direkt efter gräddning med smält smör och doppade i strösocker.

  9.

  Annat gott att pensla med är sockerlag gjort på 1/2 dl vatten, 1/2 dl socker och 1 tsk vanilj. Koka till sirap, när sockret har löst upp sig är den klar. Pensla direkt på bullarna så fort du tar ut dem ur ugnen.

  Ingredienser

  10 färsk jäst

  250 mjölk

  250 vetemjöl

  700 vetemjöl

  125 vit sirap

  1 vaniljsocker

  1 ägg

  1 havssalt

  150 smör

  125 smör

  2 vaniljsocker

  1 strösocker

  3 marsan vaniljpulver

  0.5 vatten

  0.5 socker

  1 vanilj