back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KNÅDFRIA SAFFRANSBULLAR MED BLÅBÄR

Saffransbullar med blåbär, smör och kardemumma. En drömig bakelse som smälter i munnen. Perfekt att baka och njuta av med familjen.

    Hur

    1.

    I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.

    2.

    Tillsätt resterande vetemjöl, börja med 5 dl och upp till 7 dl, lite i taget och blanda väl.

    3.

    Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.

    4.

    Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Ta fram två muffinsplåtar eller lägg stora muffinsformar på en ugnsplåt. Ställ åt sidan.

    5.

    Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.

    6.

    Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan.

    7.

    Rulla från den långa sidan. Skär i ca 3-4 cm tjocka bitar och lägg i muffinsformarna.

    8.

    Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.

    9.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.

    10.

    Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.

    11.

    Pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem från ugnen.

    12.

    Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

    Ingredienser

    2 kuvert (blandad med 1 tsk strösocker och 2 msk citronsaft) saffran

    1 1/2 tsk torrjäst

    150 g strösocker

    150 g normal saltat, kallt smör

    4 dl mjölk

    1 dl vispgrädde

    1/2 tsk malen kardemumma

    2 tsk vanilsocker

    9 dl + 5-7 dl vetemjöl

    200 g normalsaltat, vid rumstemperatur smör

    1 dl strösocker

    2 tsk vaniljsocker

    3-4 msk vetemjöl

    2 dl färska eller frysta otinade skogsblåbär blåbär

    1 1/2 dl brun farin

    1 1/2 dl vatten

    mortlad att sikta över kardemumma