back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KNÅDFRIA SAFFRANSBULLAR MED VIT CHOKLAD OCH LINGON

Luftiga och lite kladdiga saffransbullar fyllda med vit choklad och lingon, sötsyrliga och goda. Ett uppdaterat recept som är enkelt att följa.

    Hur

    1.

    I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.

    2.

    Tillsätt resterande mjöl, en dl i taget och upp till 6-7 dl samt blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.

    3.

    Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.

    4.

    Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra en stor form med höga kanter med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

    5.

    Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.

    6.

    Blanda alla ingredienser till fyllningen förutom lingon och bred över degplattan. Strö de frysta bären över.

    7.

    Rulla från den långa sidan. Skär i lagom breda rullar och lägg i formen med lite mellanrum emellan. Bullarna kommer jäsa fint och gå ihop under gräddningen.

    8.

    Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 30 minuter.

    9.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.

    10.

    Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.

    11.

    Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen. Låt svalna i formen under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

    Ingredienser

    2 saffran

    2 msk citronsaft

    1 msk strösocker

    1 1/2 tsk torrjäst

    20 g färsk jäst

    1 1/2 dl strösocker

    150 g normal saltat smör

    5 dl mjölk

    1/2 tsk kardemumma

    2 tsk vaniljsocker

    9 dl vetemjöl

    6-7 dl vetemjöl

    200 g smör

    1 dl strösocker

    200 g vit choklad

    2 dl lingon

    4 msk vetemjöl

    1 1/2 dl strösocker

    1 dl vatten