back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KRYDDIG PEPPARKAKA MED GURKMEJA OCH FÄRSKOST TOPPING

  • 10 personer

Mer bakning med Ernst. Mer inspiration från köketsbox ”Julbak med Ernst”-specialutgåva. Denna gång satte jag ihop Ernst kryddig mjuk pepparkaka med gurkmeja med färskost topping, min berömda färskost topping. Den blev magiskt god. Bakade kakan i en långpanna för att kunna skapa en riktigt showstopper. Min alldeles egna julgran som inte förstör miljön och som kommer överraska. Låt sen alla som sitter vid middagsbordet ta sig en så stor bit som de vill ha.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175º C. Klä en bakform, ca 20X25 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

2.

Blanda samman kryddorna med vetemjölet och bakpulvret.

3.

Vispa ägg med båda sockersorterna tills det blir fluffigt och poröst.

4.

Tillsätt de torra ingredienserna.

5.

Fortsätt med mjölken och det smälta smöret.

6.

Häll smeten i formen.

7.

Grädda i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter, beroende på ugn.

8.

Låt kallna helt innan du dekorerar.

9.

Vispa smör fluffigt.

10.

Tillsätt färskost och florsocker och vispa fluffigt.

11.

Tillsätt lite vispgrädde under vispning tills du uppnår rätt konsistens som går att spritsa.

12.

Dela kakan enligt bilden nedan.

13.

Lägg på serveringsfat.

14.

Spritsa med färskost och dekorera med lingon och grönt.

Ingredienser

Pepparkaka

1.5 msk malen kanel

1 tsk kryddnejlika

1 tsk malen ingefära

2 tsk malen gurkmeja

2 tsk malen kardemumma

3.5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 ägg

2 dl strösocker

1 dl muscovadosocker

1 dl mjölk

125 g smält smör

färskost topping

100 g smör rumstempererat

300 g färskost typ Philadelphia

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

lingon, krossade maränger och grönt till dekor