Sätt ugnen på 200 grader, både över och undervärme. Smörj en rund form, ca 22 cm i diameter, med smör och ställ åt sidan.
Kunafa vart har du varit hela mitt liv? Har alltid anat hur gott det är men haft egentligen ingen riktig aning. Det är söt, smörigt och här i mitt fall ostigt, sliskigt gott med andra ord. Har sett att kunafa görs på kadaifi trådar, spagettiliknande, fast supertunn, pasta från Mellanöstern. Jag har kollat flera recept och ändrat lite efter eget tycke. Fyllde det med puck mjukost och mozzarella. Har ingen aning hur originalet smakar men jag är väldigt nöjd med detta recept.
1.
Sätt ugnen på 200 grader, både över och undervärme. Smörj en rund form, ca 22 cm i diameter, med smör och ställ åt sidan.
2.
Koka upp i en kastrull på spisen strösocker med vatten och citronsaft. Sjuda sen i 5 minuter. Ta bort från spisen och tillsätt rosen och apelsin vatten. Låt svalna.
3.
Skär trådarna i mindre bitar, 4-5 cm långa, och blanda med smält smör. Blanda tills trådarna är helt indränkta i smör.
4.
Tryck lite mer än hälften av trådarna i botten på formen och upp mot kanterna.
5.
Bred över puck osten. Smula sönder mozzarella osten och lägg över. Täck med resterande kataifi trådar.
6.
Grädda i mitten av ugnen för ca 15 minuter, tills ytan får en ljusbrun färg.
7.
Häll sirapen över kakan och låt vila i 2-3 minuter. Vänd sen uppochner över ett serveringsfat.
8.
Garnera med hackade pistagenötter och rosblad. Servera den varm.
3 dl strösocker
2 dl vatten
2 msk färsk citronsaft
1 msk rosenvatten
1 msk apelsinblomsvatten
300 g Kataifi trådar
200 g smör, smält
170 g puck creamy mjukost
150 g mozzarella ost
1,5 – 2 dl pistagenötter, hackade
torkade rosblad