KVARGKAKA MED SMÖRDEGSTÄCKE

På bara 5 ingredienser. Enkel kaka till både vardag och fest. En lite nyttigare variant på fika utan att kompromissa med smaken. Denna smälter i munnen.
Tid: 10 minuter + 35 minuter
Antal: 20 portioner
Ingredienser:
- 2 stycken rektangulära färska smördegsplattor
- 750 g kvarg naturell
- 1 dl florsocker + extra att sikta över kakan
- 2-3 msk vetemjöl
- 2 ägg
- ev 2 tsk vaniljsocker
Gör så:
- Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Smörj en form på ca 20 X 30 cm eller fodra botten på den med bakplåtspapper.
- Lägg den ena smördegsplattorna i formen ( med pappret under) utan att trimma kanterna. Tryck dem bara lite upp mot sidorna på formen. Nagga med en gaffel och grädda den i mitten av ugnen för ca 10 minuter.
- Förbered fyllningen under tiden. I en skål blanda alla ingredienser till en jämn smet.
- Ta ut formen ur ugnen och låt ev stå i ca 5 minuter så smördegen sjunker ifall den har puffat upp.
- Häll fyllningen över den bakade plattan och lägg på den andra smördegen. Tryck försiktigt kanterna neråt, runt hela formen. Nagga med en gaffel den också.
- Grädda i ca 20 – 25 minuter tills den känns klar på toppen.
- Ta ut kakan ur ugnen och gör lite hål här och där för att släppa ut ångan om smördegen har puffat upp.
- Låt svalna i rumstemperatur och sen i kylskåp i flera timmar så den sätter sig.
- Dela i bitar och sikta florsocker över precis innan servering.





