Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Smörj en form på ca 20 X 30 cm eller fodra botten på den med bakplåtspapper.
På bara 5 ingredienser. Enkel kaka till både vardag och fest. En lite nyttigare variant på fika utan att kompromissa med smaken. Denna smälter i munnen.
1.
Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Smörj en form på ca 20 X 30 cm eller fodra botten på den med bakplåtspapper.
2.
Lägg den ena smördegsplattorna i formen ( med pappret under) utan att trimma kanterna. Tryck dem bara lite upp mot sidorna på formen. Nagga med en gaffel och grädda den i mitten av ugnen för ca 10 minuter.
3.
Förbered fyllningen under tiden. I en skål blanda alla ingredienser till en jämn smet.
4.
Ta ut formen ur ugnen och låt ev stå i ca 5 minuter så smördegen sjunker ifall den har puffat upp.
5.
Häll fyllningen över den bakade plattan och lägg på den andra smördegen. Tryck försiktigt kanterna neråt, runt hela formen. Nagga med en gaffel den också.
6.
Grädda i ca 20 – 25 minuter tills den känns klar på toppen.
7.
Ta ut kakan ur ugnen och gör lite hål här och där för att släppa ut ångan om smördegen har puffat upp.
8.
Låt svalna i rumstemperatur och sen i kylskåp i flera timmar så den sätter sig.
9.
Dela i bitar och sikta florsocker över precis innan servering.
2 stycken rektangulära färska smördegsplattor
750 g kvarg naturell
1 dl florsocker + extra att sikta över kakan
2-3 msk vetemjöl
2 ägg
ev 2 tsk vaniljsocker