Blanda mjöl, malda nötter, socker, ägg, salt och smör i små bitar tills du har en slät deg.
En annan variant av Linzer kakor som kan göras i en långpanna. Dessa kakor kan varieras i smak och form, som rutor, runda eller fyrkantiga, eller till och med som en stor rund paj. Enkla att göra och perfekta att förbereda inför julen eller andra tillfällen.
1.
Blanda mjöl, malda nötter, socker, ägg, salt och smör i små bitar tills du har en slät deg.
2.
Fördela degen i två halvor och linda in i plastfolie. Låt vila i kylskåp i minst en timme.
3.
Kavla den ena degbiten på mjölad bakplåtspapper till en rektangel på ca 25 x 30 cm. Lägg rektangeln i formen, tryck ut och fördela degen. Stick degen med en gaffel och fördela sylten över.
4.
Mjöla ett bakplåtspapper, lägg på den andra degbiten och kavla lätt. Kavla degen mellan bakplåtspapper till samma storlek som formen. Ställ locket i kylskåp i ca 15 minuter.
5.
Ta ut locket, stansa blommor eller annan form och lägg över bottnen med sylt. Pensla ev med äggula och fördela ut de uttryckta formerna över locket.
6.
Baka i nedersta delen av ugnen i ca 16-18 minuter.
7.
Låt kakan svalna helt, sikta över florsocker och dela i rutor. Förvara svalt i en låda med lock.
400 g mjöl
150 g malda mandlar eller hasselnötter
120 gram socker
ett ägg
en nypa salt
250 gram mjukt smör
ca 250 g hallon sylt
mjöl för arbetsytan
ev 1 1 äggula till pensling
ca 1/2 dl florsocker att sikta över kakorna