back-button

Simona Muntean

Picture of the author

LION HOUSE ROLLS FRUKOSTBRÖD

  • 26 personer

På riktigt. Saftigaste, luftigaste bullarna som finns. Ät dem till frukost eller till mellis. Så mjuka och smälter i munnen. Passar perfekt till helgen. Skickade bild till mamma efter att jag har provbakat dessa och hon ville ha receptet på en gång. Hon har redan hunnit baka dem flera gånger sen dess och själv har jag precis hunnit publicera receptet. Smöriga, luftiga och helt helt perfekta! Krävs väldigt mycket för att jag skulle ersätta detta recept med annat.Tro mig detta recept är värt att testa och ett riktigt keeper.

Hur

Instruktioner

1.

Lös upp mjölkpulvret i varmt vatten i en skål. Tillsätt jästen och blanda väl. Låt stå ett par minuter på en varm plats så jästen aktiveras, börjar skumma.

2.

Tillsätt ägg, strösocker, salt, smör och 13 dl av vetemjölet och blanda väl.

3.

Kör ca 2 minuter innan du tillsätter mer vetemjöl.

4.

Addera mer vetemjöl, lite i taget, tills degen släpper kanterna och känns elastisk, fortfarande fuktig men klibbar ej. Själv har jag använt hela mjölmängden i receptet.

5.

Olja lätt en stor bunke, lägg i degen format till en boll som du har rullat i lite så hela degen blir oljig. På det sättet torkar inte degen under jäsningstiden.

6.

Täck med plastfolie eller kökshandduk och låt degen vila på en dragfri och varm plats tills den har fördubblats sin storlek. Min deg fick vila i 1,5 timme.

7.

Kavla degen på ett lätt mjölat bakbord till en rektangel, ca 6-7 mm tjock, och pensla rikligt med smält smör.

8.

Skär i små rektanglar så stora som t ex din sträckta tumme och pekfinger som formar ett L. Då har du både höjd och längd på rektanglarna.

9.

Rulla lätt och lägg på en plåt kläd med bakplåtspapper med skarven neråt.

10.

Låt bullarna jäsa under en kökshandduk för ca 1 timme eller minst tills de har dubblat sin storlek.

11.

Sätt ugnen på 175 grader, både över- och undervärme, när det återstår ca 20 minuter av jäsningstiden.

12.

Grädda i mitten av ugnen för ca 15- 20 minuter tills dem har fått fin färg. (Obs! tiden är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika)

13.

Pensla med smält smör när du tar dem ut från ugnen.

Ingredienser

Deg

5 dl varmt vatten

1.5 dl mjölkpulver

2 msk torrjäst

0.5 dl strösocker

2 tsk salt

50 g smör rumstempererat

1 ägg

13.5 – 15 dl mjöl

ca 1 dl smält smör att pensla bullarna med