back-button

Simona Muntean

Picture of the author

LYXIG CHEESECAKE

En lite lyxigare variant av cheesecake som blir riktigt god och ser proffsigt ut. En avlång form ger ca 8-10 bitar av denna goda cheesecake.

    Hur

    1.

    Klä en avlång form med dubbla plastfolje. Mixa kexen i matbereddaren riktigt riktigt fint och blanda med det avsvalnade smöret. Tryck massan i botten och upp mot kanterna på formen. Tryck ordentligt med baksidan av en sked. Ställ i kylen tills du förbereder moussen.

    2.

    Lägg gelatinet i 1 dl kallt vatten. Låt det svälla under ca 5 minuter. Värm sen gelatinet i mikro, ca 20 sek i taget, tills den har smält helt. Låt det svalna något.

    3.

    Vispa osten med florsocker och vanilj. Tillsätt grädden i omgångar under fortsatt vispning.

    4.

    Vänd det något avsvalnade gelatinet i krämen. Blanda ordentligt och fyll formen.

    5.

    Ställ den kallt i ett par timmar tills moussen har stelnat.

    6.

    Vänd den på en serveringsfat och garnera efter tycke.

    7.

    Gör en chokladglasyr (50 g choklad och 50 g grädde) som värmts försiktigt på spisen. Låt den svalna lite och häll den fint över cheesecaken. Eller ringla/riv över choklad. Garnera med färsk frukt och/eller bär.

    Ingredienser

    150 g Digestive kex

    100 g smält och avsvalnat smör

    200 g Philadelphia ost

    1 dl florsocker

    1 tsk vaniljsocker eller äkta vaniljstång

    2,5 dl vispgrädde

    2 tsk gelatinpulver eller 4 gelatinblad