Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme samt fodra botten och sidorna på en rund form (20 cm) med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
En saftig mandelkaka med aprikoser som passar perfekt under sommaren. Kakan är bakad med olja och yoghurt för extra saftighet och mandeln ger en uppskattad smak. En lätt och läcker kaka att njuta av!
1.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme samt fodra botten och sidorna på en rund form (20 cm) med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
2.
Vispa ägg och socker luftigt.
3.
I en annan skål blanda väl mjöl, bakpulver, vaniljsocker, bikarbonat, salt och mandelmjöl.
4.
Tillsätt mjölblandningen, olja och filmjölken till äggen och blanda med en slev eller slickepott till en jämn smet.
5.
Häll i formen och lägg på aprikosbitarna i vilken typ av mönster du vill. Strö över mandelflarn.
6.
Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter beroende på ugn.
7.
Ta ut kakan och låt den vila i formen 10 minuter innan du tar ut och pillar bort pappret. Låt kakan kallna helt innan du siktar florsocker och delar den i skivor.
1.
Oavsett hur mycket jag älskar smör, bakar man med olja då har den en förmåga att förbli flyttande även vid låga temperaturer och det betyder att kakan är mjuk och saftig även när man tar fram den ur kylskåpet. Kakan håller sig färsk i upp till en vecka men jag undrar just om detta har någon betydelse. Det kommer inte finnas kvar några smulor efter ett par dagar. Garanterat.
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 1/4 dl filmjölk
3/4 dl olja (använder rapsolja som är neutral i smaken)
3/4 dl mandelmjöl
3 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
6- 8 aprikoser urkärnade och delade i fyra
mandelflarn att strö över