back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MARITOZZO ITALIENSKA BULLAR MED GRÄDDE OCH JORDGUBBAR

Saftiga Maritozzo italienska bullar fyllda med grädde och jordgubbar. En perfekt somrig treat!

    Hur

    1.

    Blanda citron och apelsinzest med honung i en liten skål och låt det stå och dra i minst en timme så aromerna utvecklas.

    2.

    I en skål blanda 0,75 dl av vetemjölet med 1 tsk strösocker, 1 tsk torrjäst (använder du färsk jäst ska du lösa upp den i lite vatten först) och 0,75 dl mjölk.

    3.

    Plasta in och låt stå på en varm plats tills den har fördubblat sin volym och bubblar rejält.

    4.

    I köksassistenten blanda 5 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, citron och apelsinzest, jästblandningen och ägg.

    5.

    Knåda till en jämn ganska lös deg.

    6.

    Tillsätt smöret och knåda tills det har inkorporerats. Tillsätt resterande 2-3 dl vetemjöl, 0,5 dl i taget, och knåda in. Degen ska vara mjuk, elastisk, men inte torr.

    7.

    Ta upp degen på bakbordet och vik i tre från ena sidan och sen igen från motsatt sida.

    8.

    Olja in lätt en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur tills den har dubblat sin volym.

    9.

    Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

    10.

    Ta upp degen på bakbordet och dela den i 8 lika bitar. Rulla varje bit under bakbord och handflata till runda bullar, sen tryck lätt och gör de lite ovala (kan skippa det). Lägg på plåt och låt vila under en kökshandduk för ca 1 timme.

    11.

    Pensla bullarna med uppvispad äggula och grädda i mitten av ugnen för ca 20 min eller tills de är klara.

    12.

    Koka strösocker och vatten till sockerlag, klar när alla sockerkristaller har lösts upp och får en honungsliknande konsistens.

    13.

    Pensla bullarna direkt från ugnen med sockerlag. Låt kallna på galler.

    14.

    Vispa grädden och florsocker samt vaniljsocker till medelmjuka toppar.

    15.

    Dela bullarna på mitten fast inte hela vägen. Fyll dem med grädde och jämna den med en kniv. Toppa med jordgubbsskivor och sikta florsocker över innan servering.

    Ingredienser

    av 1/2 citron citronzest

    av 1/2 apelsin apelsinzest

    1 tsk honung

    1 tsk (20 g färsk) torrjäst

    1 dl + 1 tsk strösocker

    1 + 0,75 dl mjölk

    1 ägg

    1 tsk vaniljsocker

    5 dl + 2-3 dl vetemjöl

    50 g, vid rumstemperatur normal saltat smör

    1 att pensla bullarna med äggula

    0,75 dl socker

    0,5 dl vatten

    3 dl vispgrädde

    1/2 dl florsocker

    8, skivade färska jordgubbar