back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MEDOVIK RYSK HONUNGSTÅRTA

  • 16 personer

min drömtårta. Till min egen födelsedag. Ett rysk besök i mitt kök. Medovik är en klassiskt traditionell rysk honungstårta. Saftig och läcker, en dessert som går tillbaka mer än 200 år. Legenden säger att den första honungstårtan skapades på 1820-talet av en personlig kock till Rysslands tsar Alexander I fru.Honung var en viktig ingrediens i ryska köket och ett naturligt sötningsmedel långt innan socker blev lättillgängligt. Medovik tårtan kräver sin tid och tålamod men jag lovar den är värd ansträngningen.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

2.

Lägg strösocker, honung och smör i kastrull och smält ihop på medel/låg värme, vispa då och då tills sockret smält (5-7 minuter). Inte sätta dem på hög värme eller de kan bränna till botten.

3.

Så snart sockret har lösts upp, ta bort från värmen och medan det fortfarande är varmt, lägg i de vispade äggen i en långsam stadig ström medan du vispar kraftigt (vispa så att du inte slutar med en äggröra).

4.

Vispa i bakpulver tills det inte finns några klumpar.

5.

Blanda i 7 dl vetemjöl, ca 2 dl i taget, med en spatel tills degen når en konsistens av en lera och inte fastnar på händerna. Min deg behövde hela mjölet, även resterande ½ dl (mätt exakt, skrapa från toppen av koppen).

6.

Skär degen i 8-9 lika stora bitar och börja kavla bitarna direkt, en efter en (fungerar bäst när degen är fortfarande varmt)

7.

På ett väl mjölat bakbord, rulla varje bit ut i en tunn cirkel något större än storleken på din form som du använder till att skära ut bottnarna med. Strö toppen med lite mjöl för att degen inte ska fastna på kavel. Placera en talrik eller basen från en springform över den rullade degen och skär runt den med en pizzaskärare för att få en perfekt cirkel. Spara de rester och remsor som blir kvar.

8.

Överför degen till en plåt beklätt med bakplåtspapper och grädda två bottnar åt gången i ca i 4-5 minuter eller tills dem är gyllenbruna. Överför bottnarna till en galler och låt svalna helt. Upprepa samma procedur med återstående degbitar.

9.

Slutligen baka resterna separerade och låt dem kallna helt. Dessa kommer finkrossas med brödkavel eller i matberedare och användas till att klä tårtan i.

10.

Förbered krämen genom att vispa den uppmjukade färskosten och kondenserad mjölken tills de är väl kombinerade.

11.

Tillsätt crème fraiche och vanilj samt smält gelatin och blanda väl.

12.

I en annan kyld skål, vispa grädden med florsocker.

13.

Vänd försiktigt vispgrädden i resten av glasyren.

Montering

1.

Damma av eventuellt överflöd av mjöl från bottnarna.

2.

Täck kanterna på serveringsfatet med aluminiumfolie.

3.

Placera en klick av glasyren i mitten av fatet, bara för att hålla tårtan på plats.

4.

Varva bottnarna med ca 1 ½ – 2 dl kräm och sprid den runt jämnt. Avsluta med kräm.

5.

Som du placerar bottnarna ovanpå varandra, kommer en del av krämen rinna ut på sidorna. Sprid ut jämnt över sidorna med en slickepott.

6.

Med en sked ta krämen som har runnit ner i fatet och häll över toppen på tårtan och runt sidorna. Upprepa några gånger tills krämen går in i tårtan.

7.

Jag tryckte ihop tårtan i en tårtring och lätt den safta till sig över natten.

8.

Med en matsked och en bakpensel strö toppen och sidorna på tårtan med kaksmulor tills hela tårtan är kläd i smulor.

9.

Dekorera tårtan efter tycke med vitchoklad, vispgrädde och ev färska frukt eller bär. Tårtan håller sig saftig och god i minst en vecka om du förvarar den kallt.

Ingredienser

kexbottnar

6 msk flytande honung

1 1/4 dl strösocker som du kör i matberedare och maler fint

3 msk smör

3 stora ägg lätt vispade med en gaffel

1 tsk bakpulver (av misstag istället för bikarbonat)

7 1/2 dl vetemjöl

fyllning och frosting

115 g färskost naturell, typ Philadelphia

4 dl creme fraiché

1/2 burk ( á 395 g) sötad kondenserad mjölk

3 dl vispad grädde

ev florsocker, själv hade jag i 3 msk

1 msk gelatinpulver (blanda med 2 msk kallt vatten, låt dra ca 1 min och värm sen i mikro ca 5-10 sekunder)

ev frukt och/eller bär till dekorering