back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MIN FÖDELSEDAGSTÅRTA EN DRÖM I CHOKLAD,VANILJ OCH BLÅBÄR

  • ca 16 bitar

En drömig födelsedagstårta med choklad, vanilj och blåbär. En hög tårta i fyra lager som är både saftig och krämig. Garnerad med blåbärsmousse, marängsmörkräm och ätbar guldpulver. Ett perfekt val för att fira en speciell dag!

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 150º C. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.

2.

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, filmjölk och olja och vispa slät.

3.

Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Smeten är väldigt rinnig.

4.

Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara.

5.

Låt bottnarna svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.

6.

Blanda bär och socker i en kastrul och koka upp på spisen. Mosa bären och sila blandningen för att få bort kärnorna. Låt blandingen svalna.

7.

Spara ca 1 dl av blåbärspurén i en separat skål. Det ska du blanda med krämen till garnering av tårtan.

8.

Lägg under tiden gelatinen i en liten skål och blanda med 1-2 msk kallt vatten. Låt svälla något och sen mikra ett par sec tills den smälter.

9.

Vispa grädde till mjuka toppar.

10.

Blanda bär och gelatin i grädde under omrörning. Du kan låta moussen stå kallt något men inte för länge så den börjar stelna. 

11.

Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en baktermometer.

12.

Vispa äggvitorna tillsammans med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.

13.

Vispa sen marängen tills den kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget.

14.

Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser kanske krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt då vispa så kommer krämen att “vända” och bli tjock, luftig och slät.

15.

1/4 del av krämen vispar du ihop med den sparade blåbärspurén.

16.

På ett serveringsfat varva chokladbottnar med två lager blåbärsmousse och ett tunt lager marängsmörkräm i mitten.

17.

Täck tårtan med resterande ljus marängsmörkräm.

18.

Du kan välja att göra det enkelt för dig och garnera med bär och spritsa på blåbärskrämen.

19.

Nedan följer steg-för-steg i text och bilder på hur jag gjorde för att garnera.

Dekorering (Steg-för-steg bland bilderna)

1.

Se till att tårtan är riktigt kall när du ska spackla den och när du bygger kanterna.

2.

Skär sned i tårtan där du ska ha gropen du fyller med frukt eller godis.

3.

Spackla gropen.

4.

Blanda ätbar guldpulver med lite citronsaft. Stänk guldfärg över hela tårtan. Använd en pensel som du doppar i färg och sen slår över ena fingret precis ovanför och runt tårta. Se till att göra på en skyddad plats annars får du guldfärg överallt.

5.

Lägg blåbärskrämen i en spritspåse och spritsa tjock ett lager runt om hela tårtan i ojämn höjd, som på bilden.

6.

Med en skrapa eller en linjal släta till ytan på nedersta delen av tårtan.

7.

Skrapa inte bort överskott av kräm utan kanten ska vara ganska tjock, ca 0,3-0,4 cm.

8.

Måla kanterna på tårta i guld med samma guldfärg.

9.

Fyll en glasstrut med kräm och/ eller bär. Fäst den på tårta med hjälp av lite kräm. Måla gropen i guld.

10.

Täck hela gropen med bär. Använd lite blåbärskräm för att fästa bären.

11.

Måla struten med guldfärg.

12.

Komplettera ev med fler bär och måla några i guld.

Ingredienser

Saftiga chokladbottnar

4 3/4 dl vetemjöl

4 3/4 dl strösocker 

1 3/4 dl mörk osötad kakao

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

2 stora ägg

2 1/2 dl filmjölk naturell

2 1/2 dl rapsolja eller annan neutral olja

1 1/2 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl kokt vatten

Blåbärsmousse

500 g frysta blåbär

4 msk strösocker

2 tsk gelatinpulver

3 dl vispgrädde

Marängsmörkräm

2 1/2 dl strösocker

0,6 dl vatten

4-5 äggvitor eller 1,3 dl äggvitor

2 msk strösocker

300 g rumsvarmt smör fördelat i små bitar

Garnering

1 glasstrut

ätbar guldpulver

2-3 tsk citronsaft

3 dl färska blåbär

guldpärlor

guldströssel

färsk myntablad