back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MJUK CITRONKAKA MED MASCARPONEKRÄM

En superfräsch mjuk citronkaka med mascarponekräm. Perfekt kombo om du frågar mig. Allting hade varit perfekt om jag inte hade förväxlat bakplåtspapper med smörpapper när jag skulle grädda kakan. Kakan fastnade lite på pappret och den blev lite för gräddad i kanterna tycker jag. Det är andra gången jag gör detta fel. Men nu slängde jag smörpappret så det inte blir en tredje gång. Hur som blev kakan mycket lyckad. T o m jag som inte är så förtjust i citronbakelser tyckte om.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form, ca 21 X 21 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

    2.

    Vispa smör och strösocker ljust och fluffigt.

    3.

    Tillsätt äggvitorna och vispa jämnt. Tillsätt filmjölken, citronzest och saft och vispa jämnt.

    4.

    Sikta ner de torra ingredienserna och vispa med elvisp till en jämn smet.

    5.

    Häll smeten i formen och grädda i ca 25-30 minuter eller tills kakan känns torr i mitten.

    6.

    Låt kallna innan du gör krämen.

    7.

    Vispa mascarponeost, vaniljsocker och florsocker jämnt och klumpfritt. Vispa grädden till medelhårda toppar. Vänd grädden i mascarponekrämen. Blanda bara tills krämen är klumpfri.

    8.

    Bred krämen över kakan. Dela i lagom stora bitar och garnera med citronskivor och citronmeliss innan servering.

    9.

    Förvaras kallt i låda med lock.

    Ingredienser

    125 g normal saltat smör

    1 1/2 dl strösocker

    2 äggvitor

    2 1/2 dl filmjölk

    citronzest och saft från en mellanstor citron

    1 tsk vaniljsocker

    3 1/2 dl vetemjöl

    1 tsk bikarbonat

    150 g mascarponeost

    1/2 dl florsocker

    2 dl vispgrädde