back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MJUK HONUNG OCH KAFFEKAKA MED FIKON OCH FÄRSKOST FROSTING

  • 12 bitar

En otroligt saftig och lätt att göra kaka med honung och kaffe, toppad med fikon och färskost frosting. Perfekt för en höstdag när löven dansar utanför och vinden härjar.

Hur

1.

Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla en rund form på ca 20 cm. Ställ åt sidan.

2.

I en stor skål blanda ägg, brunt socker, vaniljsocker, kanel, kardemumma, citronsaft, olja och honung.

3.

Vispa till en jämn smet.

4.

Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål.

5.

Vispa i smeten mjöl och kaffe i tre omgångar.

6.

Vispa endast tills det blandas väl. Övervispa inte.

7.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 40-45 minuter. Obs! tiden är endast en anvisning, beroende på ugn.

8.

Ta ut kakan och låt svalna i formen i ca 10 minuter.

9.

Vänd den uppochner på galler med formen över och låt den kallna helt under tiden du gör frostingen.

10.

Vispa färskost, florsocker samt vaniljsocker, krämig och luftigt.

11.

Så fort kakan är kall bred frostingen över hela toppen och garnera med fikonhalvor och strö över pistaschnötter.

12.

Ringla ev över lite honung och dela i skivor.

Tips!

1.

Kakan är otroligt saftig och så lätt att göra. Byt ut kaffet mot te för att få en mer barnvänlig smak. Passar perfekt en höstdag som denna när vinden härjar utanför och får alla löv att dansa.

Ingredienser

Smet

2 ägg

1 dl brunt socker

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk malen kanel

1/2 tsk malen kardemumma

1 msk citronsaft

1 dl olja neutral i smaken

1 dl honung

5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

2 dl bryggt kaffe eller svart te

Frosting

200 g färskost

1 1/2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

4-6 fikon delade i halvor

hackade pistaschnötter

ev 2 msk honung att ringla över