back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MJUK PEPPARKAKA MED TRIPPELNÖT

  • 12 personer

Tänk vilken lycka, att ha bara massa trippelnötsbitar. Det letade alltid fram i Alladin asken och åt ut på en gång. Favorit chokladbiten. Här har jag proppat julens mjuk pepparkaka med trippelnöt och garnerat med dem också. Hur många du vill. Ju mer choklad desto godare vad tycker du?

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörja och mjöla en sockerkaksform på minst 2 liter och ställ åt sidan.

2.

Blanda de torra ingredienserna till smeten i en stor bunke, tillsätt smör, mjölk, ägg och creme fraiché och vispa till en jämn smet.

3.

Häll upp smeten i formen och stoppa trippelnötter i den.

4.

Grädda kakan i mitten av ugnen för ca 45–50 minuter. Kolla upp kakan de sista 10–15 minuterna så du vet om den är klar.

5.

Täck ev med aluminiumfolie de sista 10-15 minuter så inte den bränns på toppen innan den blir färdig.

6.

Låt kakan vila i formen ca 10–15 minuter.

7.

Vänd sen upp och ner den på ett serveringsfat och låt den kallna under formen.

8.

Blanda florsocker, vaniljsocker och mjölk till en trögflytande konsistens. Börja med mindre mängd mjölk.

9.

Bred glasyren över kakan och garnera med trippelnötter, bär, krossade kakor m m.

Ingredienser

Smet

5.5 dl vetemjöl

2.5 dl strösocker

1.5 msk pepparkakskrydda

1.5 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3 mellanstora ägg

2 dl mjölk

1 dl creme fraiché

225 g smör, vid rumstemperatur

10–12 trippelnötter att stoppa i smeten innan gräddningen

Glasyr och garnering

2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

4–5 msk mjölk

4–5 trippelnötter

torkad frukt, bär, 2 pepparkakor smulade