Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund sockerkaksform som rymmer cirka 1,5 liter ca 20 cm diameter
En mjuk pepparkakskrans med saffranskräm som är perfekt till julbordet eller fikat. Dekorera med sockrade lingon, krossade maränger och gröna kvistar.
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund sockerkaksform som rymmer cirka 1,5 liter ca 20 cm diameter
2.
Vispa ägg, strösocker och vanilj fluffigt
3.
Blanda filmjölken med olja. Blanda ihop alla torra ingredienser
4.
Vispa vätskan och chokladen i äggsmeten och vänd de torra ingredienserna
5.
Häll smeten i formen och grädda den mitt i ugn för ca 20-25 minuter eller känn med en provsticka att botten är torr
6.
Låt den svalna något i formen innan du vänder den på galler och låter den kallna helt
7.
Under tiden förbered krämen. Blanda saffran med strösocker och citronsaft och låt det stå och dra minst 5 minuter
8.
Vispa smöret vit och fluffigt. Vispa färskosten och blanda med smöret
9.
Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången. Vispa sist i saffran
10.
Dela botten i två lika delar
11.
Bred eller spritsa krämen mellan och över de kallna bottnarna
12.
Dekorera med sockrade lingon och färska blad
13.
Förvaras kallt till servering
2 ägg
1.5 dl strösocker
100 g smält choklad
1 dl olja
1.5 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda
300 g Philadelphia ost eller annan färskost naturell
100 g saltat rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 kuvert á 0,5 g saffran
1 tsk strösocker
1 tsk citronsaft
Sockrade lingon
Krossade maränger
Färska blad