back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MJUK PLOMMONKAKA

  • 10-12 bitar

En underbar lätt, fräsch och saftig kardemummadoftande plommonkaka som passar lika bra i sällskap med en kula glass som precis utan. Riktigt god.

Hur

1.

Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla en rund form, ca 20 cm. Ställ formen åt sidan.

2.

Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål.

3.

I en annan skål, vispa strösocker, ägg, yoghurt och vaniljsocker.

4.

Tillsätt mjölblandningen i tre omgångar, blanda eller vispa väl mellan.

5.

Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet.

6.

Strö muscovadosocker i botten på formen. Lägg plommonhalvorna över och täck hela botten.

7.

Häll smeten över och släta till ytan.

8.

Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter till 1 timme eller tills en tandpetare kommer ut torr.

9.

Låt kakan svalna något i formen innan du vänder den upp och ner över ett serveringsfat. Sikta florsocker över innan servering.

Ingredienser

4 dl vetemjöl ( har använt Ramlösa Kvarns Pâtisserie, underbart mjöl)

2 tsk bakpulver

en nypa salt

1 tsk malen kardemumma

2 dl strösocker

2 ägg och 2 äggulor (går bra att använda 3 stora ägg)

1 tsk vaniljsocker 

2 1/2 dl grekisk yoghurt eller gräddfil

2/3 dl rapsolja eller annan neutral olja i smaken

ca 15-20 färska plommon halverade och urkärnade

4-5 msk muskovadosocker