Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla en rund form, ca 20 cm. Ställ formen åt sidan.
En underbar lätt, fräsch och saftig kardemummadoftande plommonkaka som passar lika bra i sällskap med en kula glass som precis utan. Riktigt god.
1.
Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla en rund form, ca 20 cm. Ställ formen åt sidan.
2.
Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål.
3.
I en annan skål, vispa strösocker, ägg, yoghurt och vaniljsocker.
4.
Tillsätt mjölblandningen i tre omgångar, blanda eller vispa väl mellan.
5.
Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet.
6.
Strö muscovadosocker i botten på formen. Lägg plommonhalvorna över och täck hela botten.
7.
Häll smeten över och släta till ytan.
8.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter till 1 timme eller tills en tandpetare kommer ut torr.
9.
Låt kakan svalna något i formen innan du vänder den upp och ner över ett serveringsfat. Sikta florsocker över innan servering.
4 dl vetemjöl ( har använt Ramlösa Kvarns Pâtisserie, underbart mjöl)
2 tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk malen kardemumma
2 dl strösocker
2 ägg och 2 äggulor (går bra att använda 3 stora ägg)
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl grekisk yoghurt eller gräddfil
2/3 dl rapsolja eller annan neutral olja i smaken
ca 15-20 färska plommon halverade och urkärnade
4-5 msk muskovadosocker