back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MJUK VANILJKAKA MED SYLT OCH CHOKLADKRÄM

En mjuk vaniljkaka med ett lager körsbärssylt i mitten och toppad med chokladkräm. En härlig kombination av körsbär och choklad. Superenkelt att baka och dekorera med färska körsbär på sommaren.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, 20 X 30 cm, med höga kanter i bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

    2.

    Vispa ägg och strösocker luftigt, ca 5 minuter.

    3.

    Tillsätt mjölk, olja, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa i 2 minuter.

    4.

    Häll 2/3 delar av smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för 15 minuter.

    5.

    Ta ut formen och bred på sylten. Häll över resterande smet.

    6.

    Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

    7.

    Värm vispgrädde i en kastrull på spisen. Ta bort precis innan den börjar koka.

    8.

    Häll grädden över chokladen och rör i tills den smälter.

    9.

    Låt krämen stå kallt i minst 4 timmar, helst över natten.

    10.

    Vispa krämen och smöret till en luftig chokladkräm.

    11.

    Skär kakan i rutor eller stansa ut som jag har gjort, till runda kakor ca 7 cm.

    12.

    Spritsa kräm över kakorna.

    13.

    Förvara kallt till servering.

    Ingredienser

    5 ägg

    2 1/2 dl strösocker

    3 dl mjölk

    2 1/2 dl rapsolja

    4 1/2 dl vetemjöl

    2 tsk bakpulver

    2 tsk vaniljsocker

    3 dl sylt

    1 dl vispgrädde

    150 g ljus choklad

    15 g mjuk smör