back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MÖRK CHOKLAD SALT KARAMELL OREO PAJ

En krämig och kraftig mörk choklad och salt karamellpaj som smälter i munnen och ger en känsla av lycka. En himmelsk chokladupplevelse!

  Hur

  1.

  Finhacka kexen i matberedaren. Tillsätt 12 msk smält smör och mixa till en grynig massa.

  2.

  Tryck kexmassan med baksidan av en matsked i botten och upp mot kanterna på en pajform med löstagbar botten. Ställ formen i frysen så skalet stelnar.

  3.

  Finfördela sockret i matberedaren först och blanda sedan med 8 msk smör i en kastrull. Koka upp på spisen under kontinuerlig vispning. När det börjar bubbla lite, fortsätt vispa i ca 1 minut till. Blanda i 0,6 dl vispgrädde under fortsatt vispning. Ta kastrullen från värmen och låt karamellsåsen svalna i ca 10 minuter. Häll karamellsåsen över pajskalet och ställ formen i frysen medan du förbereder chokladkrämen.

  4.

  Värm 2,4 dl vispgrädde och den delade chokladen i mindre bitar i en kastrull på spisen tills all choklad har smält. Vispa till en jämn sås.

  5.

  Häll chokladsåsen över karamellen och ställ pajen antingen i frysen i minst 30 minuter så att chokladen stelnar eller kylskåpskallt över natten.

  6.

  Garnera pajen med flingsalt precis innan servering. Skölj en kniv i varmt vatten innan du skär pajen för att få skarpa och fina kanter på bitarna.

  Ingredienser

  ca 25-30 Oreo kex

  20 smält smör

  1,6 brunt socker

  3 vispgrädde

  300 mörkchoklad