back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MUSTIG KÖTTGRYTA

  • 6 personer

Mustig köttgryta med hemlig ingrediens. Eller hemlig och hemlig. Att man använder vin i maten hör numera till det vanliga. Men att använda öl är kanske inte så vanligt.

Hur

Gör så:

1.

I en djup gryta stek ev köttet runt om i lite olivolja. Ta ut köttet.

2.

Häll ev mer olja i grytan och fräs mjukt lök, vitlök, morot, rotselleri och paprika.

3.

Tillsätt tomat och kryddorna och fräs någon minut under omrörning.

4.

Tillsätt ölen och det stekta köttet. Häll vatten så precis täcker köttet, buljong och soja.

5.

Sätt på lock och låt puttra på spisen eller i ugnen i minst en timme eller tills köttet är riktigt mjukt.

6.

Rör i ett par gånger och ev tillsätt mer vatten om det behövs.

7.

Salta och peppra efter smak. Strö över hackad persilja vid servering. Ev även chili flakes.

8.

Servera hemmagjord potatismos till. Bulgur eller ris är andra alternativ.

Ingredienser

6 msk olivolja

*ca 800 g stekt eller kokt kött (nöt, gris, lamm) i bitar

2 gullökar finhackade

3 vitlöksklyftor finhackade

1 paprika finhackad

1-2 tomater havkade

1 liten bit rotselleri finhackad

1 morot delat i rondeller

1 msk tomatpuré

2 msk paprikapulver

0,5 tsk spiskummin

2,5 dl öl ( har använt alkoholfri )

1 msk Vegeta allkrydda

1 msk japansk soja

2 msk risvinäger

salt och peppar efter smak

chiliflakes

Persilja att toppa med