back-button

Simona Muntean

Picture of the author

NO-BAKE CITRON MARÄNGPAJ MED OREOBOTTEN

  • 8-10 bitar

En fräsch dessert, nästan svalkande, om man får säga så, både sötsyrlig och chokladig samt smörig på samma sätt. Den svänger du ihop på nolltid och du behöver varken ugn eller spis, bara en mikro. Den kan göras med citron eller andra citrusfrukter.  Har ni inte testat förut kombon choklad och citron eller lime fyllning tycker jag ni ska göra denna bums. Den blir så där lagom sötsyrlig och fräsch.

    Hur

    1.

    Finhacka kexen i matberedaren.

    2.

    Tillsätt smält smör och mixa till en grynig massa.

    3.

    Tryck kexmassan med baksidan av en matsked i botten och upp mot kanterna på en pajform med löstagbar botten.

    4.

    Ställ formen i frysen så skalet stelnar.

    5.

    Blanda gulorna med den kondenserade mjölken.

    6.

    Tillsätt citronjuice.

    7.

    Rör om snabbt och fyll formen på en gång, krämen stelnar väldigt snabbt.

    8.

    Blanda äggvita och socker i en värmetålig skål.

    9.

    Ställ i sjudande vattenbad och vispa tills smeten är tjock och allt socker är upplöst.

    10.

    Temperaturen ska bli ca 70 grader.

    11.

    Fortsätt vispa tills marängen är rumstempererad, ca 10 min.

    12.

    Bred eller spritsa ut marängen direkt på pajen.

    13.

    Bränn med brännare till gyllene färg.

    14.

    Dekorera med riven citronskal och citronmeliss eller myntablad.

    Ingredienser

    Skal

    ca 25-30 Oreo kex ( vill du inte ha Oreos använd Marie eller Digestive kex)

    12 msk smält smör

    Citronfyllning

    4 äggulor

    1 burk sötad kondenserad mjölk

    1 dl pressad citronjuice

    skal från 1/2 citron

    1 msk vaniljsocker

    Maräng

    4 äggvitor

    2 dl strösocker

    riven skal av 1/2 citron

    citronmeliss eller myntablad