back-button

Simona Muntean

Picture of the author

NOUGATKLADDKAKA MED BRYNT SMÖRKRÄM

En enkel kaka som du inte kommer få nog av. En nougatkladdkaka med brynt smörkräm. Passar lika bra till söndagsfikat som det passar till påskbordet. Gillar du mörk choklad kan du byta ut nougaten mot men då ska du tillsätta 2 dl strösocker till smeten. men det finns ingen anledning att ändra något som blev perfekt. Både söt och saltat på samma gång.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en rund form med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper, både botten och kanter. Ställ åt sidan.

    2.

    I en kastrull på spisen värm smör och vispgrädde. Rör i emellanåt. Så fort smöret har smällt tillsätt nougaten och ev chokladen och rör i kontinuerligt. Ta bort från spisen och tillsätt all socker. Blanda jämt. Tillsätt salt och äggen lätt uppvispade. Vispa kraftigt så inte äggen blir till äggröra på grund av värmen. Blanda i sist vetemjöl och blanda till en jämn smet.

    3.

    Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara klar på kanten och ytan men kännas fortfarande lite mjuk i mitten. Låt kakan kallna i formen under ett kökshandduk och sen vila i kylskåp i minst en timme.

    4.

    I en kastrull på spisen smält smöret. Rör i kontinuerligt så inte mjölkproteinerna bränns på botten. Smöret är brynt när den har fått en brunaktig färg och börjar lukta karamellaktigt. Låt smöret kallna och stelna. Vispa smör och 2 dl florsocker luftigt, tillsätt ev mer florsocker och vispa jämnt. Bred krämen över kladdkakan och garnera med chokladägg, riven eller hyvlad choklad eller strössel.

    Ingredienser

    100 g normalsaltat smör

    1 1/2 dl vispgrädde

    300 g Odense nougat i bitar

    2 tsk vaniljsocker

    nypa salt

    4 st ägg

    1 1/2 dl vetemjöl

    100 g normal saltat smör

    2-3 dl florsocker

    - chokladkulor

    - strössel