back-button

Simona Muntean

Picture of the author

NUTELLA VALNÖTSGIFFLAR

En super enkel deg full av hackade valnötter som kan användas för att göra gifflar, fyllda bullar, choklad briocher eller vetelängd. Gifflarna kan fyllas med Nutella, sylt eller bara penslas med smält smör emellan lager.

    Hur

    1.

    Aktivera jästen genom att blanda den med 1 tsk strösocker, 2 msk varmt mjölk och 2 msk vetemjöl. Täck med plastfilm och ställ på en varm plats och låt den stå i 15-20 minuter.

    2.

    Blanda alla ingredienser i en stor skål och knåda degen till den går ihop och är väl blandad. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska vara fuktig, lite klibbig men ändå gå att hantera och släppa skålens kanter. Olja in lätt både skål och deg.

    3.

    Plasta in skålen och ställ den på en varm och dragfri plats tills den fördubblar sin volym.

    4.

    Sätt ugnen på 175º C.

    5.

    Ta fram degen på mjölat bakbord och kavla till tunna runda kakor, skär med en pizzaskärare och lägg lite fyllning vid den breda delen. Rulla till gifflar och ställ på bakplåtspapper på en plåt med den lilla spetsen under.

    6.

    Låt gifflarna jäsa under en kökshandduk för ca 30 minuter.

    7.

    Pensla med smält smör och strö ev över brunt socker eller annat gott.

    8.

    Grädda gifflarna i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter. Tiden är bara en anvisning, alla ugnar är olika.

    9.

    Låt gifflarna svalna på galler under en kökshanduk.

    Ingredienser

    25 g färsk jäst

    150 g malda valnötter

    6 1/2 dl vetemjöl

    1 2/3 dl strösocker

    1 1/2 dl mjölk

    3 ägg

    1/3 dl olivolja extravirgin

    1 krm salt

    1-2 msk rom essens

    Nutella eller sylt

    smält smör

    brunt socker, pärlsocker eller fint hackade valnöter