back-button

Simona Muntean

Picture of the author

NYÅRSTÅRTA DE LUXE

Saftiga chokladbottnar fyllda med len jordgubbsmousse och chokladkräm. Den perfekta nyårstårtan, en riktig showstopper, nyårstårta de luxe.

  Hur

  1.

  Sätt ugnen på 175 grader, över och under värme. Olja och mjöla 3 formar ca 18-20 cm i diameter. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.

  2.

  Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, filmjölk och olja och vispa slät.

  3.

  Vispa i sist det kokta vattnet. Smeten är väldigt rinnig. Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30–35 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.

  4.

  Vispa jordgubbsmoussen med mjölk och vispgrädde enligt anvisningarna på förpackningen. Montera tårtan i en tårtring genom att varna bottnarna med mousse, avsluta med botten. Ställ kallt tills moussen har stelnat, minst 3 timmar.

  5.

  Blanda 2 1/2 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka upp och sen koka tills det når ca 118 grader. Använd en sockertermometer.

  6.

  Vispa äggvitorna tillsammans med 2 msk socker till hårt skum och sen häll sirapen i lite i tagen under fortsatt vispning.

  7.

  Fortsätt vispa marängen ca 5 minuter tills den kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista bitet smör ser krämen som den ska skära sig. Fortsätt vispa ett par minuter till så kommer krämen att “vända” och bli tjock, luftig och slät.

  8.

  Fördela krämen lika i två skålar. I den ena blanda aktiv kol och smält choklad. Tillsätt ev mer kol tills du uppnår det rätta svarta färgen. I den andra skålen blanda kräm med ca ½ burk Sweet diamond icing gold.

  9.

  Ställ tårtan på ett serverings- eller tårtfat. Använd den svarta krämen till att täcka hela tårtan i. Ge tårtan en rustik finish, ojämnt. Ställ i frysen för 10–15 minuter.

  10.

  Skär sned i tårtan som en grop, hål. Använd guldkrämen till att dekorera toppen, hålet och ena sidan på tårta. Spritsa rosor eller annat mönster som en slöja. Garnera med Stora kulor i mjölkchoklad Golden and Shiny och spraya rosorna lätt med guldspray.

  Ingredienser

  4 ¾ dl vetemjöl

  4 ¾ dl strösocker

  1 3/4 dl kakao

  2 tsk bikarbonat

  1/2 tsk salt

  2 stora ägg

  2 ½ dl filmjölk

  2 ½ dl rapsolja eller annan neutral olja

  1 ½ tsk vaniljpasta

  2 ½ dl kokt vatten

  2 påsar Jordgubbsmousse

  3 dl mjölk

  1 dl vispgrädde

  2 ½ dl strösocker

  2/3 dl vatten

  4 äggvitor

  2 msk strösocker

  350 g normal saltat smör, vid rumstemperatur, i små kuber

  4 msk aktiv kol

  200 g mörk choklad, smält och avsvalnad

  - Sweet diamond icing gold

  - Colorante perlato spray guld

  - Stora kulor i mjölkchoklad Golden and shiny till garnering