Sätt ugnen på 175 º. Olja och mjöla bakformarna samt lägg bakplåtspapper på botten. Det blir lättare att ta ut bottnarna sen och det blir en fin kant på.
En underbar tårta med vanilj- och hallonmousse täckt med italiensk maräng. Perfekt efter Valborgsgrillningen.
1.
Sätt ugnen på 175 º. Olja och mjöla bakformarna samt lägg bakplåtspapper på botten. Det blir lättare att ta ut bottnarna sen och det blir en fin kant på.
2.
Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Häll i äggvitorna, mjölken, rumsvarmt smör och vanilj. Blanda väl på medelhastighet (elvisp). Vispa på höghastighet i 2 minuter.
3.
Häll i formarna och grädda på nedersta valsen i ugnen i ca 25-35 minuter, beroende på ugn. Låt bottnarna kallna på galler under en kökshandduk.
4.
Blanda bär och socker i en kastrul och koka upp på spisen. Mosa bären och sila ev blandningen för att få bort kärnorna. Jag föredrar en len mouse och sillar ALLTID. Låt blandingen svalna.
5.
Vispa grädde hårt.
6.
Lägg under tiden gelatinen i en liten skål och blanda med 1-2 msk kallt vatten. Låt svälla något och sen micra ett par sec tills den smälter.
7.
Blanda bär och gelatin i gräddet under omrörning. Du kan låta moussen stå kallt något men inte för länge så den börjar stelna. Fyll tårtan.
8.
I en form med löstagbara kanter eller i en tårtring lägg en tårtbotten. Häll över all mousse och lägg på den andra botten. Tryck lätt så moussen presas. Täck med plast eller aluminiumfolje och ställ kallt ett par timmar till moussen har stelnat. Jag brukar göra det alltid dagen innan jag ska garnera tårtan. Har du bråtton kan ställa tårtan i frysen för ett 1-2 timmar.
9.
Vispa vaniljmarsan med mjölk och grädde till en slät kräm.
10.
Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en sockertermometer.
11.
Vispa äggvitorna tillsammams med 2 msk socker och tartar (ättika eller citron) till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.
12.
Vispa sen marängen ca 5 minuter tills den har kallnat, är blank, styv och luftig.
2 cups eller 250 gr mjöl
1 cup eller 200 g strösocker
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
4 stora eller 120 gr äggvitor
2/3 cup eller 161 gr mjölk
5 1/2 msk eller 78 gr smör
2 tsk eller 10 ml vaniljextrakt
250 frysta bär
1/2 - 1 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
4 eller 2 tsk gelatinpulver gelatinblad
5 stora msk vanilj marsan pulver
1 dl mjölk
0,5 dl grädde
2,5 dl strösocker
0,6 dl vatten
0,5 tsk tartar
4-5 eller 1,3 dl äggvitor
2 msk strösocker