back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Pandoro det gyllene brödet

En italiensk kaka som traditionellt serveras runt jul och nyår. Pandoro betyder bokstavligen gyllene bröd och är en specialitet från Verona i regionen Veneto. Det är en hög stjärnformad kaka som dekoreras med florsocker och vanilj. Receptet är ganska enkelt med få degar och flera jäsningsmoment.

    Hur

    1.

    Blanda alla ingredienserna till emulsionen i en liten skål, täck med plastfolie och låt stå minst 30 minuter, gärna längre.

    2.

    Blanda alla ingredienserna till fördeg i en skål, täck med plastfolie och ställ på en varm och dragfri plats tills degen har fördubblat sin volym.

    3.

    Blanda fördeg med mjöl, strösocker och mjölk i assistent till en jämn deg. Det tar ett par minuter.

    4.

    Med assistenten igång häll den aromatiska emulsionen i degen. Knåda till en jämn deg.

    5.

    Häll i den avsvalnade smälta vit chokladen och knåda till all choklad har absorberats.

    6.

    Blanda i smöret i fyra omgångar. Knåda degen tills all smör har absorberats innan du lägger i nästa bit.

    7.

    Fortsätt knåda degen ca 10 minuter till.

    8.

    Lägg degen på bakbordet och vik flera gånger innan du formar till en boll och lägger i en smord skål.

    9.

    Plasta in och ställ skålen i avstängd ugn med lampan på. Det blir perfekt värme och ingen drag. Låt degen vila tills den har tredubblat sin volym.

    10.

    Vänd skålen försiktigt på bakbordet för att undvika ta bort luftbubblorna ur degen.

    11.

    Vik från fyra hörn mot mitten och sen en sista gång i två.

    12.

    Med handflatorna få till en rund boll och placera i Panduroformen med skarven uppåt. Kakan kommer att vändas upp och ner sen så den fula toppen kommer att bli botten.

    13.

    Plasta in och ställ degen på en dragfri varm plats att jäsa tills den når en bit över kanterna på formen, ca 3 cm ( två fingrar).

    14.

    Sått ugnen på 175º C när ca 20 minuter av jästiden återstår.

    15.

    Ställ formen längst ner i ugnen och grädda för ca 25 - 30 minuter. Om kakan börjar brännas på toppen innan täck med aluminiumfolie. Jag täckte med aluminiumfolie redan efter 10 minuter och sänkte värmen till 150º C de sista 10 minuterna.

    16.

    Låt kakan svalna i formen minst 30-45 minuter innan du tar ut och låter kallna helt på galler under en kökshandduk.

    17.

    När kakan har kallnat helt sikta rikligt med florsocker blandad med vanilj.

    Ingredienser

    1 Riven skal av en apelsin

    1 msk honung

    1 msk vaniljpasta

    1 msk whiskey

    80 g mjölk

    60 g mjöl

    4 g torrjäst

    1 äggula

    300 g mjöl

    50 gr mjölk

    80 g strösocker

    80 g smör

    40 g vit choklad

    - florsocker

    - vaniljsocker