back-button

Simona Muntean

Picture of the author

PASCA SÖTT BRÖD FYLLT MED FÄRSKOST

  • 16 personer

Pasca påskbröd är typiskt traditionellt rumänskt sött bröd med en färskost fyllning i mitten. Bakas framför allt till påsk och alla och jag menar verkligen alla bakar eller åtminståne äter.

Hur

Instruktioner

1.

*Aktivera jästen genom att blanda med 2 dl mjöl, socker och all mjölk och grädde. Plasta in och låt stå varmt i 25-30 minuter tills den blir bubblig.

2.

Blanda i äggulorna, riven skal av citron, smör och nästan all mjöl som är kvar. Lämna ca 1 dl ifall att degen blir för hård. Bättre att tillsätta än att degen blir hård och jäser dåligt.

3.

Knåda degen för hand eller i assistent tills den släpper kanterna på bunken.

4.

Knåda lite till på bakbordet tills den känns elastisk och glansig. Olja bunken lätt och lägg i degen. Plasta in och låt den jäsa till dubbel storlek.Under tiden förbered fyllningen.

5.

Blanda alla ingredienser till fyllningen samt socker efter smak. Om fyllningen känns för lös blanda i 1-2 msk mannagryn till. Låt stå tills brödet ska fyllas. Mannagrynet brukar svälla lite och fyllningen kommer bli lite tjockare i konsistensen.

6.

När degen har jäst färdigt, ta upp den på bakbordet och dela i 3 delar. Den ena delen ska kavlas till en cirkel och täcka botten på en rundform. Stick med en gaffel.

7.

De andra två delarna ska rullas till långa remsor och flätas ihop. Lägg i formen i en cirkel runt kanten.

8.

Låt det jäsa ytterligare 35-45 minuter. Under tiden sätt ugnen på 175 grader.

9.

Strö botten med lite mannagryn och häll på fyllningen. Pensla ev degkanten med uppvispad äggvita.

10.

Grädda i övre nedersta delen av ugnen för ca 60 minuter. Börjat kanterna brännas täck med aluminium folie. Det är viktigt att både brödet och fyllningen blir klara. Jag la på folie efter 15-29 minuter och sänkte temperaturen till 150 grader. Bättre att ha Pasca längre in men att den blir färdig.

11.

Låt den stå kvar i formen täckt minst 30 minuter efter gräddningen.

12.

Ta ut den ur formen och låt kallna på galler under en kökshandduk.

Ingredienser

Deg

9.5 dl, 550 g, mjöl

2 dl mjölk fingervarm

0.5 dl grädde

80 g smält smör

3 dl strösocker

1 msk torrjäst som har aktiverats *

2 äggulor

0.25 tsk salt

ev riven citronskal

Fyllning

300 g färskost

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

25 g mjöl

10 g mannagryn

strösocker efter smak