back-button

Simona Muntean

Picture of the author

PEPPARKAKSBULLAR MED VIT CHOKLAD

  • 24 personer

Saftiga knådfria pepparkaksbullar med vit choklad. och då menar jag inte pepparkaksfyllning utan smaksätta degen med. Jag är helt sålt på. Kunde inte sluta äta under tiden jag höll på och fotograferade. Du behöver inte fläta och snurra bullarna på detta sätt, tyckte bara det var så snyggt. Forma dem som vanligt, men gör höga bullar för då håller dem sig saftiga länge. Något att bjuda på till advent eller i jul. Läs gärna mina tips för saftiga bullar HÄR innan du börjar baka dessa.

Hur

Instruktioner

1.

I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.

2.

Tillsätt resterande 4-5 dl vetemjöl, en dl i taget, och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.

3.

Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.

4.

Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Ta fram en muffinsplåt eller ställ stora muffinsformar på en ugnsplåt. Ställ åt sidan.

5.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.

6.

Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan.

7.

Gör ett treslag och kavla plattan jämnt.

8.

Skär i ca 2,5-3 cm bredda degremsor med hjälp av en pizzaskärare.

9.

Skär varje remsa i tre och fläta. Rulla ihop till en boll och lägg i muffinsplåt eller i stora muffinsformar.

10.

Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 30-45 minuter

11.

Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.

12.

Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

Tips!

1.

Ska du frysa in bullarna gör det direkt efter att du har format dem, alltså ogräddade. Ta fram och grädda i förvärmt ugn för ca 20 minuter. På det sättet har du alltid färska bullar på nolltid.

Ingredienser

Deg

1.5 tsk torrjäst

1.5 dl strösocker

150 g normal saltat smör, kallt

5 dl mjölk

4 msk pepparkakskrydda

2 tsk vaniljsocker

9 dl + 4-5 dl vetemjöl

Fyllning

150 g normal saltat smör, mjuk

150 g vit choklad, riven

4 msk vetemjöl