Smula jsten i en skl och rr i lite varmt vtska tills den har lst upp sig.
Enkelt recept på pepparkaksfyllda bullar som ger en julig touch. Receptet ger ca 20 stora bullar eller 30 mindre bullar.
1.
Smula jsten i en skl och rr i lite varmt vtska tills den har lst upp sig.
2.
Blanda med resterande vtska och hll i ca 14 dl mjl till att brja med. Knda degen fr hand eller med frdel i assistent.
3.
Tillstt mer mjl om det behvs. Degen ska slppa kanterna p sklen eller assistenten. Ska vara glansig och inte knnas kladdig. Anvnder du assistent lt den g minst 10 minuter.
4.
Js under handduk p en varm och dragfri plats fr ca 45 minuter till en timme, till dubbelstorlek.
5.
Under tiden stt ugnen p 200 grader och blanda ihop fyllningen till en jmn smet samt stll t sidan.
6.
Nr degen har jst frdigt dela den i tv bitar. Kavla varje bit till en rektangen ca 1 cm tjock, bre fyllning p halva rektangeln och dra ver den andra halvan.
7.
Skr fingertjocka remsor ut med lngsidan.
8.
Knyt till nystan eller rulla till bullar och skr, vilket du gillar.
9.
Lgg bullarna glst p bakpltsppperkltt plt och lt dem jsa under handduk ca 45 minuter, till dubbel storlek.
10.
Grdda i 175 till 150 C i mitten eller nedersta delen av ugnen fr ca 15 -20 minuter, tills bullarna r gyllenbruna. Helst att du grddar bullarna lngsamt s dem hinner jsa mer i ugnen och bli genomgrddade n att dem bara brnns p ytan. Tnk p att ju strre bullar desto mer tid behver dem i ugnen. Mina bullar vxte mer i ugnen, hade vrmen p 150 frsta halvan av tiden.
11.
Ta ut bullarna och pensla med smlt smr och rulla i strsocker. Vill du inte ha strscker p kan du innan grddningen, pensla p lttvispad ggivita och str ver prlsocker. Grdda sen som vanligt.
12.
Lt bullarna svalna under en handduk.
vispgrädde
mjölk
jäst
strösocker
kardemumma
smör
mjöl
rumstempererat smör
kanel
ingefära
nejlika
vaniljsocker
mjöl