back-button

Simona Muntean

Picture of the author

PEPPARKAKSPAJ MED SAFFRANSCHEESECAKE

  • 6 personer

Hade ca 250 g deg kvar efter husbygget och det gjorde ont i hjärtat att slänga den. Dottern ville käka upp degen men alltså…det måste finnas vettigare sätt att använda den på än att få en stort STOR klump i magen av. Det bara slog mig och jag lovar att det var så. Bara kom på. Hade ingen aning om det skulle bli bra eller inte men jag menar degen skulle ändå slängas annars.Kom på att kanske testa grädda ett pajskal eller minisar i mindre formar av. För att få det extra julig fyllde jag skalen sen med len saffranscheesecake. Resultatet blev en underbar dessert som jag testade på mina kollegor på jobbet. ”Underbar” blev domen.

Hur

Gör så

1.

Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla dina formar. Ställ dem åt sidan.

2.

Kavla degen ca 4- 5 mm tjock och klä formarna med.

3.

Trimma till kanterna och nagga med en gaffel.

4.

Om du inte har miniformar utan använder en stor tryck ut degen form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

5.

Vispa ihop äggen med socker och rör i resten av ingredienserna till fyllningen.

6.

Fördela i formarna.

7.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 – 15 minuter flera små formar eller 25 – 30 min en stor form. Tiden är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

8.

Låt pajerna kallna och servera dem med lingon eller vispad grädde.

Ingredienser

Ingredienser

200 g pepparkaksdeg

1 ägg

250 g Kesella kvarg naturell

1/2 – 1 dl strösocker

1 dl vispgrädde

1/2 – 1 påse saffran (beroende på hur mycket saffran du vill ha)*

½ dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker