back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Pink Ribbon Breastcake

En tårtauktion till förmån för RosaBandet och pengarna går oavkortat till Cancerfonden. Innehåller recept och instruktioner för att göra en RosaBandet tårta.

  Hur

  1.

  Sätt ugnen på 175º. Smöra och mjöla dina formar, lägg ev bakplåtspapper i botten för att lättare få ut bottnarna utan att dem fastnar eller går sönder. Jag använde 6 st 15 cm engångsformar för att kunna få till bröstkuporna i 3 lager.

  2.

  Vispa socker och ägg vit och luftigt. Ska du färga dina bottnar så gör du det nu.

  3.

  I ett annat skål blanda de torra ingredienserna väl. Häll i äggsmeten och vänd försiktigt till allt är blandat. Du vill inte få ut luften.

  4.

  Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter. Jag hade mina formar i ugnen i 19 minuter. Det beror på ugn och hur stora formar man använder. Gräddar du bottnen i en form för att dela den sen då ska den gräddas lite längre.

  5.

  Låt bottnarna svalna i formarna under en kökshandduk innan du själper upp dem. Bottnarna görs med fördel dagen innan så dem hinner sätta sig.

  6.

  Blanda snabb marsán pulver med hälften mjölk och hälften grädde. Vispa tills den blir tjock och fluffig. Kyl krämen något innan du använder den.

  7.

  Värm gräddet på spisen NÄSTAN till kokpunkten. Se till att det inte kokar utan ta bort från spisen så fort det börjar bubbla i. Blanda i chokladen och rör tills den har smält. Låt blandingen stå kallt, i kylskåpet, minst 4 timmar. Ganachen ska vara riktigt kall, som en tjockflytande kräm eller sås. Vispa kraftigt med elvisp till en len och fluffig kräm. Färdigt att använda.

  8.

  Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en kötttermometer. Vispa äggvitorna tillsammans med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning. Vispa sen äggvitorna ca 5 minuter tills dem kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt vispa så kommer krämen att "vända" och bli tjock, luftig och slät.

  9.

  Sätt ihop tårtan med ett lager chokladtryffel och ett lager mousse. Använd en form med löstagbara kanter eller tårtring tills moussen stelnar. Tårtan är sen spacklad med italiensk marängsmörkräm (imbc). Täcket och dekorationerna är i sockerpasta. Tårtan fick förstås safta till sig i 24 timmar innan jag spacklade och dekorerade den.

  Ingredienser

  4 ägg

  2 dl strösocker

  1 dl mjöl

  1 dl potatismjöl

  2 tsk bakpulver

  0,5-1 tsk vaniljsocker

  rosa gelefärg