back-button

Simona Muntean

Picture of the author

PRINSESSTÅRTA TILL HALLOWEEN~ EN PRINSESSA I PUMPADRÄKT

  • 10 personer

Hade inte tänkt baka något speciellt just för Halloween och framför allt inte en tårta. Men vad gör man när ens andra halva ringer och säger ”Jag är sugen på Prinsesstårta till Halloween. Tänkte köpa hem med mig ikväll. Finns jättefina på XXXXX. Vad tycker du?”. O M G. Köpa med sig hem? Nej du absolut inte. Jag kan väl baka något litet i helgen älskling, så slipper du köpa hem. Om du inte absolut vill köpa. Håller fingrarna i kors och hoppas på rätt svar från maken…YES

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175º C. Smörj och mjöla tre engångsformar i aluminium. Jag brukar använda matolja att smörja formen med och mjöl istället för ströbröd.

2.

Vispa äggen kraftigt och tillsätt sockret under fortsatt vispning.

3.

Blanda mjöl och bakpulver och vänd sen försiktigt i äggsmeten.

4.

Ska du smaksätta eller färga smeten gör du det sist.

5.

Fördela smeten lika i dina formar och grädda på nedersta valsen i förvärmt ugn för ca 20 minuter.

6.

Öppna inte ugnsluckan de första 15-20 minuterna så inte bottnarna sjunker.

7.

Låt bottnarna svalna i formar under en kökshanduk.

8.

Vispa marsán med mjölk och 1/2 dl grädde till en jämn kräm.

Montering

1.

Lägg ihop bottnarna med ett lager hallonsylt och ett lager vaniljkräm.

2.

Över sista botten lägg grädden som en kupol. Smeta ev lite grädde även runt om tårtan, i ett tunt lager, mest för att marsipanlocket ska fastna bättre.

3.

Kavla marsipanen till en cirkel på bakbord som du hade strött florsocker över. Självklart går det att använda en färdigt kavlat marsipanlock som finns att köpa i mataffärerna.

4.

Pensla undersidan av ditt lock med lite matolja så inte den börjar svettas och smälta i kontakt med grädden.

5.

Lägg locket försiktigt över tårtan med undersidan mot tårtan. Stryk lätt med handflatorna så du får bort vecken från tårtan.

6.

Eftersom det är Halloween tårta jag gjorde försökte jag vara lite slarvig med kanterna och även med locket men av någon anledning lyckades jag inte riktigt denna gång. Typiskt.

7.

Annars brukar det vara svårast att få jämna fina kanter och lock utan veck…

8.

Med sidan av din ena handflata stryk lite uppifrån och neråt på tårtan så du får till de djupa fårorna som på en pumpa. Dekorera efter tycke.

9.

Klistra dekorationerna med lite vatten och måla för maximal effekt. Har använt grönt, svart och lite gul ätbara pulverfärger.

Ingredienser

Tårtbottnar

Lika delar ägg ( har använt 3 medelstora ägg till 3 bottnar ca 16 cm)

Lika delar mjöl

Lika delar socker

1 tsk bakpulver till 3 små ägg

ev vaniljsocker eller essens och färg

Dekorering och fyllning

1 påse marsán vaniljkräm

2 – 2 1/2 dl mjöl

1/2 dl vispgrädde

3 dl vispgrädde (hårdvispad med 1 knivsudd bakpulver)

2 dl hallonsylt

marsipanlock + ev 200 g marsipan till dekorationer