Sätt ugnen på 175 º C och smörja och mjöla en rund form ca 24 cm. Har använt en så kallad Kaiser form som har lite upphöjda kanter när du vänder den färdiga kakan uppochner.
Härliga pumpatider just nu och då syftar jag inte på Halloween utan på hösten. Vackra löv som skiftar i allt mellan ljus gul och mörk röd och som täcker marken som en slöja. Vackra löv som dansar i vinden och som landade under denna pumpakaka. Underbart, mjuk mandelkaka fylld med pumpa och toppad med färskostkräm. Ett miss jag gjorde var att ha i alldeles för lite pumpafyllning. Men då vet jag till nästa gång för det blir garanterad en nästa gång.
1.
Sätt ugnen på 175 º C och smörja och mjöla en rund form ca 24 cm. Har använt en så kallad Kaiser form som har lite upphöjda kanter när du vänder den färdiga kakan uppochner.
2.
Blanda vetemjöl, mandelmjöl, salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.
3.
I en större skål vispa ägg med strösocker och vanilj.
4.
Tillsätt gräddfil och olja och vispa jämt.
5.
Häll i mjölblandningen och blanda jämt.
6.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter beroende på ugn.
7.
Låt kakan svalna i formen under en kökshandduk.
8.
Vänd kakan på ett serveringsfat.
9.
Koka upp pumpa, gelésocker och kanel i en kastrull på spisen. Låt småputtra tills pumpan är mjuk. Låt krämen svalna.
10.
Häll krämen över kakan och låt den kallna helt.
11.
Vispa färskost med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt ev lite vispgrädde under fortsatt vispning.
12.
Spritsa krämen eller bred på den kallna kakan.
13.
Ställ kallt till servering.
2 dl vetemjöl
2/3 dl mandelmjöl
en nypa salt
1 tsk bakpulver
2 små ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1.5 dl gräddfil eller fullfett yoghurt
2/3 dl olja neutral i smaken, typ rapsolja
5 dl pumpa, grovt riven
1 dl gelésocker
0.5 tsk kanel, malen
200 g färskost, Philadelphia
0.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2-3 msk vispgrädde (till rätt konsistens uppnås)