back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Pumpkin tart

En läcker pumpa tarte som är perfekt till Halloween. Enkelt att göra och otroligt gott!

  Hur

  1.

  Blanda mjöl, bakpulver, smör och socker till degen. Tillsätt vatten och citronsaft samt vaniljsocker. Ta mer mjöl ifall degen klibbar. Degen ska vara mjuk men inte fastna på händerna. Låt degen vila kallt i ca 20 minuter.

  2.

  Under tiden förberedd fyllningen. Skala pumpan och gröp ur fröna och mitten. Riv den på rivjärn (den grova delen) eller använd matberedare. I en kastrull, blanda smöret med sockret och pumpan samt kanelstång. Koka tills pumpan har blivit mjuk och saften har försvunnit. Det tar ca 20-30 minuter. Ska se ut som en löst morotsmos. Rör i maizena mjölet under snabbt omrörning. Koka ett par minuter till tills fyllningen har tjocknat något.

  3.

  När degen har vilat i 20 minuter, kavla den på mjölat bakbord till en rektangel och vik sidorna mot mitten och sen en gång till, alltså vik den 3 gånger. Kavla ut degen igen och vik den tre gånger. Upprepa proceduren 4 gånger. Ställ degen kallt igen för ca 20-30 minuter.

  4.

  Kavla 3/4 delar av degen ca 8 mm tjock och klä formen. Se till att degen går ut över kanterna på formen. Häll i fyllningen och slätta till. Skär bort överskottet av deg direkt där fyllningen slutar.

  5.

  Använd resten av degen till att göra remsor som du dekorerar tarten med, som här t ex har jag gjort "grillen" på tarten. Pensla med lätt uppvispat äggvita eller lita honung.

  6.

  Grädda i mitten av ugnen i 175 till 150 grader för ca 30-35 minuter tills tarten har fått en fin gyllenebrun färg. Lått tarten kallna helt innan du tar ut den ur formen.

  Ingredienser

  250 g smör

  3 msk socker

  250 g mjöl

  1 tsk bakpulver

  2 tsk vaniljsocker

  50 ml vatten

  1 tsk citronsaft

  200 g socker

  100 g smör

  700 g pumpa

  1 kanelstång

  3-4 msk maizenamjöl

  2 tsk vanilj

  malen kanel