back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Rabarberkaka

  • 15 minuter + 40-45
  • 16 personer

Börjar rabarbersäsongen nu eller är bara jag onödigt tidigt ute?

Hur

How to

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla ordentligt en sockerkaksform och ställ åt sidan

2.

I en stor skål vispa smör och strösocker riktigt pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Vispa jämnt emellan

3.

Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och filmjölk. Vispa jämt

4.

Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver och vispa jämt

5.

Ta fram formen och skedda i ca hälften av smeten. Dra med baksidan av en matsked och gör en fördjupning i mitten

6.

Fyll med rabarberkompott. Skedda över resterande smet och jämna till ytan

7.

Grädda i nedersta eller mitten av ugnen för ca 40-45 minuter eller känn med en provsticka att kakan är torr i mitten

8.

Täck med aluminiumfolie efter halva tiden ifall toppen börjar brännas innan kakan är färdig

9.

Låt kakan vila i formen med en kökshandduk över i ca 5-10 minuter innan du vänder den upp och ner och låter den kallna helt på galler med formen over

10.

Sikta florsocker över innan servering

11.

Koka upp i en kastrull rabarber med jordgubbar och gelésocker. Sjud sen under omrörning tills rabarbern är mjuk. Förvaras i kylskåp i burk med lock

Ingredienser

Smet

200 g smör

2.5 dl strösocker

3 ägg

1 tsk vaniljsocker

0.5 tsk mortlad kardemumma

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 dl filmjölk

Fyllning och garnering:

0.25 sats rabarberkompott

Florsocker att sika över den färdiga kakan

Rabarberkompott

3 stjälkar i 1 cm bitar rabarber

250 g halverade jordgubbar

1,5 - 3 dl gelesocker