back-button

Simona Muntean

Picture of the author

RABARBERPAJ MED KARDEMUMMA

  • 10 bitar

Denna rabarberpaj med kardemumma är den ultimata pajen, full av aromer och smaker och gjord med kärlek. Passar perfekt som efterrätt en ljummen sommarkväll efter en god middag. Kanske hinner jag till och med köra en repris innan alla rabarber är slut och byta ut jordgubbarna i mot blåbär. Har kommit fram till att rabarber går så bra ihop med bär, det blir en brytning mot den sura, en sötsyrlig arom och en underbar färg. Så vacker. 

Hur

Gör så här

1.

Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och ställ åt sidan.

2.

Sätt ugnen på 175 grader, både över och undervärme och smörj och mjöla en paj form samt ställ åt sidan.

3.

I matberedaren eller i en skål blanda de torra ingredienserna till pajskalen.

4.

Lägg fyllningen i botten på formen.

5.

Häll över smeten och släta till ytan.

6.

Grädda i mitten på ugnen för ca 35-40 minuter tills den får en gyllenbrun yta.

7.

Servera pajen ljummen eller kall.

8.

Sikta florsocker innan servering.

9.

Servera vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde till.

Ingredienser

Fyllning

4-5 rabarberstjälkar skivade i ca 1 cm bitar

100 g solmogna svenska jordgubbar delade i bitar

1.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

0.5 tsk kardemumma, malen eller stött

Smet

150 g kallt smör i kuber

5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

2 msk smör att smörja formen med

Topping och servering:

0.5 dl florsocker att sikta över den färdiga pajen.

Vaniljsås eller glass