back-button

Simona Muntean

Picture of the author

RISGRYNSGRÖTKAKA MED JORDGUBBSSÅS

En god och lätt att göra kaka med risgrynsgröt som är glutenfri, laktosfri, sockerfri och vegansk. Toppad med färsk jordgubbssås.

    Hur

    1.

    I en kastrull på spisen koka upp grötris och kokosgryck.

    2.

    Sänk värmen och sjuda under lock i minst 30 minuter eller tills gröten är färdigt. Rör i emellanåt. Tillsätt ev mer kokosdryck om det behövs.

    3.

    Häll i gelésocker, vaniljsocker och salt. Rör om och småkoka i någon minut.

    4.

    Ta bort från plattan och låt gröten kallna.

    5.

    Ta fram en form, ca 18-20 cm i diameter, med löstagbara kanter. Fodra formen med bakplåtspapper, både botten och kanter.

    6.

    Finkrossa kexen och blanda med det smälta smöret till en grynig massa.

    7.

    Häll i formen och tryck ner i botten på formen. Använd baksidan av en matsked. Släta till ytan och ställ formen i kylskåp i ca 10 minuter.

    8.

    Fyll formen med risgrynsgröt och släta till ytan. Plasta in ordentligt och ställ formen i kylskåp för minst 2 timmar.

    9.

    Lossa formen och ställ kakan på ett serveringsfat. Mixa jordgubbarna till en slät sås och servera till kakan.

    Ingredienser

    2 1/2 dl grötris

    7 - 8 dl kokosdryck

    2 -3 msk Gelésocker Multi

    2 tsk vaniljsocker

    nypa salt

    200 g glutenfria Digestivekex

    75 g normalsaltat smör

    200 g färska jordgubbar