back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Rose swirl Angel Food Cake

En sats ger en rund tårta i två lager, ca 18 cm, på 12 bitar. Det är superlätt att göra och kräver inte många ingredienser. Perfekt för att använda upp äggvitor och resultatet blir en luftig och smakrik tårta.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175º och förbered formen. Formen ska vara fettfri och inte smörad eller mjölad. Se till att formen är helt ren och torr.

    2.

    Rengör vispskålen noggrant och torka den med hushållspapper och citronsaft.

    3.

    Blanda mjöl, socker och salt, sikta i 3-4 omgångar.

    4.

    Vispa äggvitorna, tartar och vanilj tills det tjocknar. Tillsätt sockret en matsked i taget. Tillsätt ev färg.

    5.

    Sikta i mjölblandningen i 4 omgångar och vänd försiktigt med en slickepott tills allt är inkorporerat.

    6.

    Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i 35-40 minuter.

    7.

    Vänd kakan upp och ner direkt efter gräddning och låt den kallna i formen.

    8.

    Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till 118 grader. Vispa äggvitorna med socker till hårt skum och tillsätt sirapen.

    9.

    Vispa äggvitorna tills de svalnar, tillsätt smöret en bit i taget och fortsätt vispa tills krämen blir tjock och luftig.

    10.

    Montera tårtan genom att dela den i två halvor, bred kräm på ena halvan och lägg den andra halvan ovanpå. Täck tårtan med rosor av krämen.

    Ingredienser

    1,2 dl mjöl

    1,2 dl fint strösocker

    1/2 tsk salt

    13 äggvitor

    1,5 tsk creme de tartar

    1,2 dl fint strösocker

    1/2 tsk vaniljsocker

    2,5 dl strösocker

    0,6 dl vatten

    4-5 äggvitor

    300 g smör

    2 tsk vaniljsocker