RUMÄNSK STUVAT VITKÅL

Denna är en rumänsk rätt som passar bra som tillbehör till kött eller som huvudrätt. Men serverad gärna med mamaliga aka majsgröt.
Tid: 10 minuter + 30 minuter
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
- 1 vitkål
- rapsolja att steka i
- 2 msk paprikapulver
- 1 tsk lökpulver
- 2 msk vegeta allkrydda
- 1 msk tomatpuré
- salt och peppar
- timjan
- lagerblad
- vatten
Gör så:
- Hacka vitkålen. Heta upp olja i en kastrull. Tillsätt vitkål, salt och peppar. Fräs vitkål tills den blir mjuk.
- Tillsätt övriga ingredienser och rör om. Fyll på med vatten så det täcker precis vitkålen.
- Skjuts in i mitten av ugnen i 200 grader, över och undervärme, för ca 30 min eller tills vitkålen är mjuk och har fått färg.
- Servera med majsgröt mamaliga eller bröd. Passar perfekt som tillbehör till en köttbit.
- Gör mamaliga (majsgröt) genom att koka upp 3 dl vatten med 1 tsk salt. Vispa i 1 dl polenta och sjud under lock ett par minuter. Om gröten är för tjock tillsätt mer vatten. Rör om och sjud några minuter till.

