back-button

Simona Muntean

Picture of the author

RYSKT PÅSKBRÖD - KULICH

Kulich, även kallat för paska, är ett klassiskt traditionellt påskbröd som äts framför allt i Ryssland. Det påminner mycket om italienska Panettone fast lättare att göra. Ett luftigt bröd fyllt med kanderade, torkade spritindränkta frukter och bär, samt olika aromer som kardemumma eller kanel och apelsin- eller citronskal. En riktig påskfavorit!

    Hur

    1.

    I en stor skål blanda alla ingredienser till degen men endast 4 dl mjöl. Du får en tjock smet, trögflytande som creme fraiche.

    2.

    Täck med plastfolie och låt det jäsa på en varm plats för 2 timmar.

    3.

    Tillsätt kardemumma och minst 4 1/2 dl vetemjöl, 1 dl i taget, tills degen inte är så klibbig längre. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Jag blandade hela tiden med en slickepott.

    4.

    Blanda i sist torkade frukter utan saft eller alkohol. Krama ev vätska ur först.

    5.

    Täck över degen och låt den jäsa 2 timmar till.

    6.

    Med två slevar eller matskedar fördela degen i dina formar* utan att röra så mycket så inte luften går ur.

    7.

    Låt degen jäsa i formarna utan att täcka, för 2 timmar eller tills den nästa når upp till kanterna på formarna.

    8.

    Värm ugnen innan till 175º C.

    9.

    Grädda i mitten av ugnen eller över nedersta falsen, för ca 25-35 minuter beroende på hur stora formar du använder**.

    10.

    Låt bröden kallna på galler och sen ta bort pappret.

    11.

    Blanda florsocker med citronsaft och tillsätt ev lite vatten om den är för tjock eller mer florsocker om den är för rinnig. Glasyren ska vara trögflytande.

    12.

    Häll glasyr över bröden och toppa med mer torkad frukt eller strössel.

    Ingredienser

    1 3/4 mjölk

    2 ägg

    1/3 torrjäst

    1 3/4 strösocker

    75 smör

    1/2 salt

    3 creme fraiche

    1 vaniljsocker

    1 kardemumma

    8 1/2 - 9 1/2 vetemjöl

    1 spritindränkta russin

    2 florsocker

    1 citronsaft