back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFFRANSBULLAR MED KARDEMUMMA

  • 20-24 stycken

Saffransbullar med kardemumma. I år har jag börjat baka med saffran väldigt tidigt. Hör till ovanligheterna. Men å andra sidan är ingenting sig lik eller vanligt i år. Här ser du hur saftiga dessa bullar blir trots att jag inte knådar degen mer än tills den går ihop.

Hur

Gör så här

1.

I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg

2.

Tillsätt resterande 6 dl vetemjöl och blanda väl. Tillsätt den sista dl ifall det behövs

3.

Degen ska vara mjuk men inte klibbig

4.

Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar

5.

Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan

6.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt

7.

Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan

8.

Gör ett treslag och kavla plattan jämnt

9.

Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare

10.

Snurra varje remsa runt tummen. Vrid ett varv och snurra över en remsa till

11.

Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme

12.

Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta

13.

Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens

14.

Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över kardemumma

15.

Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

Tips!

1.

Du kan fylla bullarna med kanel, smör och socker om kardemumma inte är din grej.

Ingredienser

Deg

2 kuvert saffran (blandad med 1 tsk strösocker och 2 msk citronsaft)

1.5 tsk torrjäst

1.5 dl strösocker

150 g normal saltat smör, kallt

4 dl mjölk

1 dl vispgrädde

0.5 tsk kardemumma malen

2 tsk vaniljsocker

9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Fyllning

200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

3-4 msk vetemjöl

Kardemumma mortlad att strö över

Topping

1.5 dl brun farin

1.5 dl vatten

Kardemumma, mortlad att sikta över