SAFFRANSBULLAR MED KARDEMUMMA
Publicerad
100 dagar till Julafton. Saffransbullar med kardemumma. I år har jag börjat baka med saffran väldigt tidigt. Hör till ovanligheterna. Men å andra sidan är ingenting sig lik eller vanligt i år. Här ser du hur saftiga dessa bullar blir trots att jag inte knådar degen mer än tills den går ihop.
Nedan får ni mina bästa 6 tips för att lyckas med bullar:
- Baka med kallt smör, aldrig smält. Smält smör absorberar med mjöl och gör bullarna kompakta.
- Lång jäsning gör att smakerna utvecklas bättre. Därför är det bättre med blå färsk jäst eller torrjäst som kräver längre jäsning.
- Kall jäsning ger godare bullar, jäs degen i kylskåp över natten eller i rumstemperatur men länge.
- Undvik att använda mjöl vid utbakningen utan helst lite olja eller smör om det behövs.
- Ju högre bullar du gör desto saftigare blir dem.
- Pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem ur ugnen så kommer dem att förbli saftiga. Du ”kapslar in” fukten i bullen.
Hur jag formar bullarna till nystan kan du se HÄR.
SAFFRANSBULLAR MED KARDEMUMMA
INGREDIENSER:
Antal ca 20 bullar
Deg:
- 2 kuvert saffran (blandad med 1 tsk strösocker och 2 msk citronsaft)
- 1 1/2 tsk torrjäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 150 g normal saltat smör, kallt
- 4 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1/2 tsk kardemumma malen
- 2 tsk vaniljsocker
- 9 dl + 6-7 dl vetemjöl
Fyllning:
- 200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3-4 msk vetemjöl
- kardemumma mörtlad att strö över
Topping:
- 1 1/2 dl brun farin
- 1 1/2 dl vatten
- kardemumma, mortlad att sikta över
INSTRUKTIONER:
- I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
- Tillsätt resterande 6 dl vetemjöl och blanda väl. Tillsätt den sista dl ifall det behövs. Degen ska vara mjuk men inte klibbig.
- Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
- Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
- Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan.
- Gör ett treslag och kavla plattan jämnt.
- Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare.
- Snurra varje remsa runt tummen. Vrid ett varv och snurra över en remsa till.
- Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.
- Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
- Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över kardemumma.
- Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!
Du kan fylla bullarna med kanel, smör och socker om kardemumma inte är din grej.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN


